PREŽIVJETI ZIMU

Video | Kriza, inflacija, pa suše, tuče… Istražili smo je li i ako da kako jeftinije kupiti zimnicu ili je kupiti

Teglica pekmeza 35 kuna!? Pa kriza, skupoća. Ali, cijene goriva, gnojiva, sve je to poskupjelo, a tek prirodne nepogode uslijed klimatskih promjena…

Cijene ajvara, paprike, krastavaca i ostalog ukiseljenog povrća u teglicama, i one su više nego lani. I to oko 20 posto više, pa je Matija Mlinarić na zagrebačkom sajmu zimnice istražio što je isplativije, raditi ju sam ili otići u kupovinu.

Uz dobru glazbu lakše se kreće i u obilazak nekoliko desetaka štandova na kojima se najviše prodaje zimnica. Najtraženiji je ajvar, no on, kao i sve ostalo ukIseljeno povrće, skuplji je no lani.

Izlagačica Ivana Barišić: “Recimo, prošle godine se prodavalo po 25, sad po 30 kuna. 5 kuna više recimo po malim teglicama, 10 po velikima.
Turšija je 50 kuna velika tegla, paprika sa češnjakom 50, ajvar je 30 teglica, meksička je 30, sataraš 30 i eto.”

Mnogi su zbog poskupljenja razmišljali da krenu u izradu vlastite zimnice. Većina ljudi u tome ipak ne vidi računicu.

Damir iz Zagreba u zagrljaju sa svojom Gogom objasnio je je li bolje sam napraviti zimnicu ili je jednostvno kupiti: “Više ne. Danas je to bolje ovak kupit. Nemre se više ni tak jest kak bi se htelo, pa kupimo jednu teglicu i dosta nam je.”

Drugi Damir kaže: “Pa nemam di to doma napravit. Moja doma je to radila neko vrijeme, ali ne isplati se to više. Bolje je ovak kupiti.”

Do isplativosti se dolazi tek ako se ne moraju kupovati baš svi potrebni sastojci. Oni koji pažljivo prate cijene tvrde, uštedjeti se može na pekmezima.

Jasenka Grabić: “Kupite kilu šljiva za 6 kuna kad uzimate na više, a dobijete od nje barem kilu pekmeza. A gledala sam, na placu, mala teglica pekmeza domaćeg je 35 kuna. Mala bočica. To je strašno.”

Proizvođači tvrde da su morali povećati cijenu svojih teglica s ajvarom i kiselim povrćem jer troškovi proizvodnje ove su im godine veći no ikada. Najskuplje su staklenke.

Krešimir Tomašec, vlasnik OPG-a: “Troškovi su ne samo duplo veći, neke stvari i peterostruko veće, recimo od ambalaže, umjetnog gnojiva, goriva i tako dalje, a da ne velim zbog toga što su napravile suša i tuče koje su nas pogodile.”

Unatoč svemu, ne može se reći da zimnice nema, no pitanje je samo tko će si je i u kolikoj količini moći priuštiti, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari