SMANJITE RIZIK

Ne dajte virusima u kuhinju! Važno je da ove četiri stvari mijenjate redovito

Foto: Pixabay

Kuhinjski predmeti koji su najrizičniji za prijenos bolesti te koliko često svaki od njih trebate održavati

Neke od najprljavijih površina u svakom kućanstvu uopće se ne nalaze u kupaonici ili zahodu, kako bismo svi najprije pomislili, nego upravo u kuhinji. Kuhinjske potrepštine, poput spužvice za pranje ili kuhinjskih krpa, mogu postati idealno mjesto za razmnožavanje bakterija.

Daske za rezanje

One su zasigurno jedna od najsvestranijih kućnih potrepština. Savršene su za pripremu hrane, a imaju dug životni vijek – naravno, ako se pravilno održavaju i skladište. Daske za rezanje, bilo da su plastične ili drvene, trebale bi se mijenjati kada primijetite dublje rezove u njihovoj površini, jer je to savršeno mjesto za bakterije.

Kuhinjske spužvice

Koriste se svakodnevno i dolaze u dodir s različitim bakterijama i prljavštinom, stoga nije ni čudno da se brzo prljaju. Da biste ih dezinficirali nakon svakoga korištenja, možete ih zagrijati u mikrovalnoj pećnici ili oprati u perilici posuđa, a preporučuje se njihovo mijenjanje barem jednom mjesečno.

Kuhinjske krpe

I one dolaze u dodir s prljavštinom na dnevnoj osnovi. Kako biste se osigurali od bakterija, kuhinjske krpe mijenjajte svakodnevno, a prljave perite na najvišoj dostupnoj temperaturi (90 ili 95 stupnjeva Celzijusa). Kuhinjske krpe koje su poderane ili imaju mrlje koje se ne daju oprati, bacite u smeće, savjetuje portal Better Homes&Gardens.

Plastične kutije za hranu

Predugo korištenje bilo kojega plastičnog spremnika, osobito onoga koji je namijenjen za jednokratnu uporabu, može biti opasno. S vremenom se plastika raspada, što uzrokuje da kemikalije procure u vašu hranu. Potražite znakove istrošenosti nakon svake uporabe (poput pukotina, promjene boje ili neobičnih mirisa) i uvijek bacite jednokratnu ambalažu nakon što potrošite proizvod. Spremnike za višekratnu uporabu zamijenite svakih nekoliko godina.

Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari