OD DANAS

Video | RTL s prvim tatom koji ide na plaćeni očinski dopust, ali i onim koji ga koristi: ‘Bilo je super, bilo je sve…

Očevi mogu na plaćeni očinski dopust 10 dana, odnosno 15 dana ako su dobili blizance. Vrijedit će za zaposlene i samozaposlene očeve. Doznali smo sve detalje

Jutros su postali roditelji, a malena djevojčica stigla je na svijet baš kada tata može deset dana na dopust.

“Mislim da je to dobra stvar i bilo bi ludo to ne iskoristiti takvu beneficiju. I deset dana je bolje nego kako je prije bilo tri. Mislim da je bolje odmah neposredno nakon poroda dobro biti dio te asistencije, nego možda kasnije”, kaže tata Hrvoje Laljak. Majka Klara Petrač Ljaljak dodaje: “Pa meni, kad dođem doma nakon poroda puno znači. Ne znam kako bi to sve sama izvela. Tako da mene veseli tih deset dana koje će provesti s nama.”

Pravo na plaćeni dopust imaju oni, koji će očevi tek postati i oni čija djeca još nisu napunila pola godine.

Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, kaže: “Naknada je u visini njihove plaće i trošak je njihove naknade na državnom proračunu. Godine 2016. ih je bilo oko 3600, a 2021. godine oko 8600 korisnika. Ukupan broj očeva u korištenju ove potpore je oko pet posto što je još uvijek mali broj.”

Nije obvezan, no ako ga otac želi, poslodavac mu ga mora omogućiti. Onima, koji to ne učine prijete kazne su od 10.000 do 50.000 kuna.

Bili smo u IT tvrtki u kojoj je zaposleno je 72% muškaraca i svaki treći je otac.

Antonija Kapović, članica Uprave IT tvrtke za ljudske potencijale, kaže nam: “Prošle godine nas je posebno veselila činjenica je trećina naših novopečenih roditelja koristila roditeljski dopust i već imamo nekoliko upita za ovaj očinski dopust, već ovaj mjesec dvojica kolega počinju koristiti taj dopust.”

Novost je i maksimalni iznos naknade plaće za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta za drugih šest mjeseci. Povećava se s 5600 kuna na 7500 kuna.

A tata Siniša Nikolić nije imao pravo na očinski dopust, ali je iskoristio četiri mjeseca roditeljskog dopusta kad se rodila Viktorija.

“Roditeljski dopust bio je super, bilo je puno izazova. Bilo je svega tu. Cijela ta priča nas je povezala na jedan određeni način koji je jako, jako lijepi. Stvorila se jedna veza i povjerenje između mene i nje”, rekao nam je. Hrvatska je među posljednjim članicama Europske Unije koja uvodi ovakav dopust. Čak 95 posto očeva roditeljski dopust nisu koristili. Možda novi očinski – preokrene trend, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari