S gljivama uvijek oprezno kako bi u njima maksimalno uživali, a ne potvrdili izreku da je svaka gljiva jestiva, ali neka samo jednom
Sezona je gljiva pa smo provjerili kakva je situacija kod nas na tržnicama. Ali i u šumama s gljivarima koji imaju savjete kako se najesti, a ne otrovati.
Zelena pupavka najotrovnija je gljiva u Hrvatskoj i jedna od najotrovnijih na svijetu. Djeluje podmuklo pa prve simptome osjetite prekasno kada je otrov već počeo razarati vitalne organe, izvještava Bojan Uranjek za RTL.
Ostaje samo da se pozdravite s najbližima
“Preporučio bih odlazak u šumu za one koji nisu poznavatelji isključivo s nekim tko dobro, dobro, dobro pozna gljive”, poručuje Branko Kezerle, predsjednik Udruge Gljivara Donji Miholjac.
U hitnoj već nekoliko godina nisu imali slučaj trovanja najotrovnijim gljivama, no i one manje ubojite truju.
“Svako trovanje kao trovanje je zapravo stanje koje zahtijeva tretman, naravno da mogu uvijek nazvati 194 pa će od liječnika s HMP-a koji radi na telefonu dobiti savjet što i kako dalje”, tvrdi Robert Vrselja, dispečer Zavoda za hitnu medicinu OBŽ.
Građani su oprezni, kupuju na tržnici od poznatih prodavača iako gljive i vole i poznaju.
“Poznam, ali ne bih se usudila tražiti. Ne bih se usudila tražiti. Kupim gdje je sigurno”, kazala je Ljerka Mađarević Kubatka iz Osijeka.
Od prodavača se traže gljive, ali i savjet kada ići u gljive
“Poslije kiše”, poručuje Josip Vrbanec.
Branko je dugogodišnji gljivar. U šumi širom bez staze i puta povazdan.
Govori i pokazuje gljive ovo je ova jestiva, ova ne jestiva, ova jestiva
“Svaka gljiva ima svoga dvojnika i u svaku gljivu moramo biti baš 100 posto sigurni. Onaj jedan posto nas može koštati života”, poručuje Kezerle.
S gljivama uvijek oprezno kako bi u njima maksimalno uživali, a ne potvrdili izreku da je svaka gljiva jestiva, ali neka samo jednom, izvještava Bojan Uranjek za RTL.