GRAĐANI OPREZ

Video |Sezona je gljiva, na hitnoj već nekoliko slučajeva trovanja. Evo kako se dobro najesti, a ne otrovati

Idi na originalni članak

S gljivama uvijek oprezno kako bi u njima maksimalno uživali, a ne potvrdili izreku da je svaka gljiva jestiva, ali neka samo jednom

Oglas

Sezona je gljiva pa smo provjerili kakva je situacija kod nas na tržnicama. Ali i u šumama s gljivarima koji imaju savjete kako se najesti, a ne otrovati.

Zelena pupavka najotrovnija je gljiva u Hrvatskoj i jedna od najotrovnijih na svijetu. Djeluje podmuklo pa prve simptome osjetite prekasno kada je otrov već počeo razarati vitalne organe, izvještava Bojan Uranjek za RTL.

Ostaje samo da se pozdravite s najbližima

“Preporučio bih odlazak u šumu za one koji nisu poznavatelji isključivo s nekim tko dobro, dobro, dobro pozna gljive”, poručuje Branko Kezerle, predsjednik Udruge Gljivara Donji Miholjac.

U hitnoj već nekoliko godina nisu imali slučaj trovanja najotrovnijim gljivama, no i one manje ubojite truju.

“Svako trovanje kao trovanje je zapravo stanje koje zahtijeva tretman, naravno da mogu uvijek nazvati 194 pa će od liječnika s HMP-a koji radi na telefonu dobiti savjet što i kako dalje”, tvrdi Robert Vrselja, dispečer Zavoda za hitnu medicinu OBŽ.

Građani su oprezni, kupuju na tržnici od poznatih prodavača iako gljive i vole i poznaju.

“Poznam, ali ne bih se usudila tražiti. Ne bih se usudila tražiti. Kupim gdje je sigurno”, kazala je Ljerka Mađarević Kubatka iz Osijeka.

Od prodavača se traže gljive, ali i savjet kada ići u gljive

“Poslije kiše”, poručuje Josip Vrbanec.

Branko je dugogodišnji gljivar. U šumi širom bez staze i puta povazdan.

Govori i pokazuje gljive ovo je ova jestiva, ova ne jestiva, ova jestiva

“Svaka gljiva ima svoga dvojnika i u svaku gljivu moramo biti baš 100 posto sigurni. Onaj jedan posto nas može koštati života”, poručuje Kezerle.

S gljivama uvijek oprezno kako bi u njima maksimalno uživali, a ne potvrdili izreku da je svaka gljiva jestiva, ali neka samo jednom, izvještava Bojan Uranjek za RTL.

Exit mobile version