PIZZA S INSEKTIMA

Video | ‘Skočili’ iz Rijeke u Trst da bi prvi probali ovu pizzu. Možete li pogoditi od čega je?

Prvi smo probali prvu talijansku pizzu sa cvrčcima koju nam je ispekao pizza majstor iz Srbije

Rajčica, mozarella, cvjetovi tikvica i prženi cvrčci. Takva se pizza već sedam dana može pojesti u domovini pizze, u pizzeriji Mangiafuoco u Trstu. Nije jeftina, košta 15 eura, ali nisu im jeftini ni sastojci. Cvrčke posebno dopremaju s jedne male farme u Njemačkoj

Zvuk koji znači uživanje u ljetnim večerima, od sada bi to mogla biti potpuno drukčija asocijacija.

Jer cvrčci su i u Europi postali hrana. Barem Talijanima,izvještava Ida Balen za RTL Danas.hr.

Nisu mljeveni, već na pizzu idu cijeli

Slađan je picajol, porijeklom iz Srbije, i on je prije tjedan dana, kada je sve krenulo, napravio prvu pizzu s cvrčcima.

“Prvi put u moj život ovdje u Trstu. I šta kažeš na to? Po meni ikad najodličnija pizza što sam je ikad vidio u svijetu”, rekao je Slađan Milenković.

Vlasnici pizzerije dobro su promislili, jer cvrčke je trebalo spojiti sa sastojcima koji će odgovarati okusom.

“Toliko se pričalo o brašnu od cvrčaka, u ovom razdoblju, u posljednje vrijeme pa sam rekao: ‘Zašto ne pokušati napraviti pizzu od cvrčaka?’. Tako samo prionuli na posao i eksperimentirali s ovom pizzom. Pokušali smo kombinirati cvrčke s još jednim sastojkom, s cvjetovima tikvica. Svidjela nam se narančasta boja”, objasnio je Alessandro Pribaz, suvlasnik pizzerije.

“Kontaktirao sam njemačku tvrtku, od koje sam naručio i stigli su. I tako smo eksperimentirali s umakom od rajčice, mozzarelom i cvjetovima tikvice”, dodao je, a glavni sastojak dolazi na vrh u obilatim količinama.

Je li fino ili nije?

Mišljenja su različita. Mada mnogi još ni ne znaju za novi specijalitet u svom gradu.

“Želim pojesti pizzu na koju sam navikla, ali možda probam iz znatiželje”, rekla je Camilla iz Italije.

“Ne sviđa mi se baš takva vrsta pizze. Preferiram dobru pizzu s rajčicama, kaparima, ali ne s ovim životinjama, ne”, rekao je pak Marc iz Italije.

“Puno pizza je već prodano, doslovno su razgrabljene, nismo to očekivali. Uveli smo ovu hranu kao provokaciju, za probu. Imamo 107 drugih pizza i nismo očekivali da će toliko ljudi htjeti ovu vrstu”, istaknuo je Umberto Berucca.

I tako svakodnevno barem deset puta, pa su bez prve zalihe cvrčaka ostali u nekoliko dana. Oprezno naručenih 200 grama na početku, sada se pretvorilo se u kilogram. Vlasnicima pizzerije ideja je došla slučajno, dok su se međusobno zafrkavali.

U domovini pizze po glavama se stalno vrte novi sastojci, tko zna što bi moglo slijediti nakon cvrčaka, izvještava Ida Balen za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari