Skrivene tajne riječke i hrvatske povijesti otkrivene u romanu mladog riječkog autora

Idi na originalni članak

Ako tražite lagano, ljetno štivo za uživanje na plaži, roman prvijenac mladog riječkog književnika Petra Miletića, “Tajnopis,” bit će pravo osvježenje za Vas.

Oglas

Riječ je o kraćem, dinamičnom, intrigantnom romanu u kojem se miješaju elementi akcije, pustolovine, mistike, trilera, povijesti, erotike – sve ono u čemu čitateljska publika uživa. Žanrovski bismo ga mogli najbliže usporediti s romanima Dana Browna, no tematski se bavi intrigama hrvatske povijesti.

Roman prati priču o studentu koji, igrom slučaja, prisustvuje obredu drevne glagoljaške sekte, čiji postaje član, te mu bivaju otkrivene strogo čuvane povijesne i vjerske istine, sasvim suprotne lažima u koje državne vlasti i Katolička Crkva žele da narod vjeruje. Kada tajna sekta biva otkrivena, a njezini članovi ubijeni, ovaj mladić postaje jedini koji istine želi objaviti cjelokupnoj javnosti, zbog čega ga progone oni kojima nije u interesu da se sazna autentična hrvatska povijest i prava uloga Katoličke Crkve u njoj – tajna kriminalna crkvena organizacija i državna Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA).

Roman izaziva kontroverze jer donosi potpuno drugačiju verziju povijesti hrvatskoga naroda i kršćanskih istina, a sve na temelju obrazloženih i uvjerljivih povijesnih i historiografskih činjenica, koje čitatelja zbunjuju i izazivaju u njemu skepsu prema uvriježenoj verziji povijesti. Ipak, riječ je o fikciji, manipulaciji s povijesnim činjenicama, svojevrsnoj igri konstrukcije drugačije povijesti.

“Tajnopis” je objavljen prošloga ljeta te je doživio zamijećen uspjeh – uvršten je u TOP 10 najprodavanijih knjiga izdavačke kuće Despot Infinitus u 2018. godini – a dosadašnje su kritike bile vrlo pozitivne.

Ovaj roman bit će osobito interesantan Riječanima i Primorcima, jer u velikoj mjeri govori o povijesti našega kraja, a radnja je smještena u Rijeku, Viškovo, Krk, Punat, Košljun, Drivenik…

“Tajnopis” potražite u riječkim knjižarama, možete ga naručiti putem interneta, a dostupan je i u Gradskoj knjižnici Rijeka.

Exit mobile version