SLJUBLJEN S PRIRODOM: Upoznajte prvog hrvatskog šaptača drveću!

Fran zna što muči svako drvo i kako mu pomoći. On je jedini hrvatski šaptač stablima. Dio je naučio u prirodi, dio na fakultetu, a dio svog znanja otkrit će i vama

Kad bi drveće hodalo, šume bi se razilazile na sve strane. Napisao je to davno Grigor Vitez. Jeste li znali da bolesna stabla, baš kao i ljudi, dobivaju infuzije? Ali takva stabla su pravi sretnici jer ih liječe pravi doktori za drveće. Odnedavno i Hrvatska ima svojeg liječnika za stabla ili, kako se nama više sviđa, šaptača drveću.

Fran Poštenjak je nakon završenog Šumarskog fakulteta, upisao magisterij urbanog vrtlarstva i arborikulture u Velikoj Britaniji. Ljubav prema drveću naslijedio je od roditelja koji su također studirali šumarstvo. Njihov sin otišao je korak dalje. Ili, čak i dva.

“Ja konkretno dolazim na teren s dijagnostičkom opremom i na temelju ispitivanja koja vršim na stablima propisujem nekakve njege preventive ili kurative”, rekao je

Bila bi prava šteta od ovakvog stručnjaka ne dobiti nekoliko konkretnih savjeta za drveće u našim vrtovima.

“Stablo propada ako njegovu okolinu popločIte neporoznim materijalima jer onda fine korijenove dlačice ne mogu rast u tlo. Naša je česta pogreška u vrtovima da svu travu koju pokosimo sakupimo u košaru i bacimo “, savjetuje nas Fran.

Ponekad je treba ostaviti da se recikliraju nutrijenti koje je trava unijela u sebe, da se stabla nahrane. A postoji i važno pravilo kod orezivanja.

Brojna znanstvena istraživanja dokazala su kako drveće ima blagotvoran učinak na naš organizam. Zato kada sljedeći put budete šetali Maksimirom ili Marjanom nemojte se ustručavati nego zagrlite to deblo.
Ružica Đukić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja