LJETNE VRUĆINE

Spušteni prozori ili klima-uređaj? Ovo je brzina pri kojoj ćete potrošiti puno više goriva ako spustite prozore

Foto: Unsplash

Ispod ove brzine ima smisla otvoriti prozore u vožnji kako bi se rashladio auto

Što je ekonomičnije za podnošljiviju vožnju ljeti u automobilu? Treba li otvoriti prozore ili uključiti klima-uređaj? To je pitanje o kojem su mnogi vozači razmišljali, a magična granica je brzina od 72 km/h.

Ispod ove brzine ima smisla otvoriti prozore u vožnji kako bi se rashladio auto. Iznad ove brzine, efekt otpora prozora koji su otvoreni počinje okretati situaciju u korist uključivanja klima-uređaja.

Ovaj se savjet temelji na rezultatima studije Društva inženjera automobilskih automobila (SAE), koja je proučavala otvorenih prozora u odnosu na klima-uređaje, piše Revija HAK.

Postoji mnogo varijabli koje ovo istraživanje nije moglo objasniti poput: koliko je prozora otvoreno, aerodinamika različitih modela automobila, koliko dugo netko može koristiti svoj klima uređaj (kao što bi ga neki mogli koristiti samo za kratko rashlađivanje) i mogućnost upotrebe ventilatora bez uključivanja klime.

Ipak, brzina od 72 km/h predstavlja prilično dobru granicu. Ako koristite klima-uređaj, možete povećati potrošnju goriva za čak 10 posto, ali otvaranje prozora pri većim brzinama može povećati potrošnju goriva za čak 20 posto, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari