ZAŠTITA OD ZAŠTITE

Suhe usne, iritacije kože, žuljevi, akne… Maske stvaraju probleme. Evo savjeta dermatologa!

Foto: Ilustracija (Riportal)

Konstatno nošenje maske može izazvati reakcije na koži, a što tada učiniti, upitali smo poznatog dermatologa.

Prije pandemije koronavirusa, maske smo mogli vidjeti samo na licima liječnika koja izvode operaciju. Čine to kako bi se spriječio prolaz mikroorganizama iz nosa i usta kirurga u pacijentovu ranu i kako bi se zaštitilo lice kirurga od prskanja tjelesnih tekućina pacijenta. No ovih dana, zaštitne maske nam također svima pomažu kako bi spriječili širenje koronavirusa.

Maska ne smije žuljati

Nošenje maske gotovo preko noći postalo je obavezno u javnom prijevozu i svim zatvorenim prostorijama, poput dućana, pošte ili ureda. No, za razliku od kirurga koji su na maske navikli, te ih nose u kontroliranim uvjetima, zubara i drugih profesija koje moraju nositi zaštitu na licu, brojnim građanima koji maske koriste prvi put one smetaju. Osim toga, moraju ih nositi u gužvama, po vrućini u javnom prijevozu, na poslu… Maske imaju svoju zaštitnu funkciju, no treba ih i znati nositi i treba znati njegovati kožu koja se ispod njih više vlaži, na većoj je temperaturi, a maske i trljanjem iritiraju uši, nos i druge dijelove lica.

Tako su neki građani primijetili kako im višesatno nošenje maske stvara prištiće ili iritacije na licu. Također su primijetili i suhoću usana, pa i ždrijela. O ovim teškoćama s kojima smo suočeni zbog pandemije, upitali smo dermatologa Dinka Kaliternu.

”Trebali bi nositi što lakše maske koje su potrošne pri čemu je potrebno da maska ne žulja lice”, kazao je dermatolog Dinko Kaliterna za RTL.hr.

Ukoliko muškarac ima bradu ili brkove tada je otežano održavati higijenu, napominje dr. Kaliterna, jer se zbog maske koža pojačano znoji, te je moguće da dođe do pojave akni. Kod osoba koje imaju suhu kožu mogu se javiti razne iritacije.

Obrijati bradu i brkove

”Ukoliko zbog prirode posla morate stalno nositi masku onda bi bilo dobro obrijati bradu i brkove. Masku bi osim toga trebali skinuti čim završite boravak u prostoriji gdje je trebate nositi. Kako bi se skratilo vrijeme kontakta, ako to nije moguće, najbolje je svaki malo otići negdje da koža jednostavno prodiše”, rekao je dr. Kaliterna.

Za sprečavanje kapljičnog prijenosa virusa potrebna je maska, no ukoliko je morate nositi za vrijeme čitavog radnog dana, vaša koža će na to možda reagirati. Koža može postati iziritirana, te je potrebno koristiti sredstva koja potiču obnovu i regeneraciju kože. Sve maske koje žuljaju treba izbaciti i naći lakše, zamjenske maske, savjetuje dr. Kaliterna.

”Ne mogu reći da su platnene maske idealne zbog toga što koža teže diše pod njima. Stoga je ključno da ta maska previše ne zateže područje oko usana, a isto tako ne smije biti preveliki pritisak na uši, jer se isto tako javljaju iritacije oko ušiju zbog nošenja maski koje zatežu”, objašnjava dr. Kaliterna.

Dermatolog sugerira da kad je to moguće, ljudi skinu masku, koriste što lakše maske i po mogućnosti maske treba mijenjati što češće. Preporučuje se da mjesta na licu koja su pod maskom treba više puta dnevno namazati s nekakvom lakšom kremom koja bi pomogla hidrataciji.

Ana Roksandić

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views