U SUBOTU U KOSTRENI: Pridružite se humanitarnoj sportsko-edukativnoj manifestaciji “Košarka vs. Dijabetes 1:0”!

Cjelodnevnu zabavnu manifestaciju povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti zajednički organiziraju KK Kostrena i Udruga dijabetičara Mellitus

U suradnji Košarkaškog kluba Kostrena i Udruge dijabetičara Mellitus u subotu 12. studenog u Športskoj dvorani Kostrena održat će se sportsko-edukativna manifestacija “Košarka vs. Dijabetes 1:0” kojom će se, između ostaloga, obilježiti i Svjetski dan šećerne bolesti.

U sklopu sportskog dijela manifestacije koji počinje u 14 sati odigrat će se Mini basket turnir uz gostovanje proslavljenog vaterpolista Dubravka Šimenca, revijalna utakmica OŠ Kostrena-Oš Čavle, utakmica mladih KK Kostrena-KK Škrljevo i utakmica seniorske A2 lige zapad.

kosarka-dijabetes-keksi

U sklopu Sportsko edukativne manifestacije u 16 sati predvideno je puštanje balona punjenih helijem, a od 16:30 do 17:30 održat će se okrugli stol s temom ” Djeca s dijabetesom u sportu”. To je dobra prilika da okruglom stolu nazoče i roditelji ali i mnogobrojni treneri koji se bave mladima u sportu kako bi iz prve ruke dobili dodatne vrijedne informacije o ovoj posebnoj grupaciji mladih sportaša.

kosarka-dijabetes-program-pravi

Predviđen je i bogat zabavni program uz glazbeni program, nastup plesne skupine, humanitarnu prodaju učeničkih radova i humanitarno pogađanje koša iz daljine.

Svjetski dan šećerne bolesti

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 20. prosinca 2006. godine prihvatila rezoluciju Ujedinjeni protiv dijabetesa koja prepoznaje šećernu bolest kao “kroničnu, ozbiljnu i skupu bolest, povezanu s teškim komplikacijama čije posljedice ugrožavaju obitelji, države i cijeli svijet”.
Svjetski dan šećerne bolesti slavi se 14. studenog povodom rođendana Frederick Bantinga koji je s Charlesom Bestom prvi koncipirao ideju koja je dovela do otkrića inzulina 1922. godine.

O Udruzi Mellitus

Udruga djeluje na području cijele Primorsko-goranske županije sa ciljem ranog otkrivanja šećerne bolesti u općoj populaciji, upućivanja osoba sa povišenim šećerima na dalju medicinsku obradu i potom edukaciju o načinu života sa dijabetesom. Isto tako Udruga potiče na međusobno povezivanje osoba sa šećernom bolešću, razmjenu iskustva i informacije te poticanje na što bolju regulaciju šećera u krvi.

SPORTSKI PROGRAM:

14:00 – 16:00 Mini basket turnir KK Kostrena – KK FSV – KK Sveti Matej
16:15 Puštanje balona punjenih helijem u nebo- spomen na Eni kao simbol podizanja svijesti o dijabetesu )
16:30-17:00 Revijalna utakmica OŠ Kostrena – OŠ Čavle
17:10-17:20 Nastup plesne skupine Sirius
17:30-19:00 Utakmica ml. Kadetske lige KK Kostrena-KK Škrljevo
19:30 – 21:30 Seniorska utakmica košarkaške A2 lige Zapad KK Kraljevica – KK Karlovac

EDUKATIVNI PROGRAM:

14:00 -20:00 Kontrolno mjerenje šećera u krvi i tlaka na štandu udruge Mellitus
16:30 -17:30– predavanje / okrugli stol / Djeca s dijabetesom i sport Edukacija za trenere – predavač doc.dr.sc. Srećko Severinski

ZABAVNI PROGRAM:

14:00 – 20:00 – Koš za koš! -pokažite svoje umijeće i pomozite radu udruge Mellitus (za sve od 3-103 godine)

Za vrijeme cijele manifestacije u holu dvorane bit će izloženi razni umjetnički i ostali predmeti dostupni za kupnju (princip donacije, rad učenika OŠ Kostrena, OŠ Čavle, Udruga i sponzora).

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari