BISER HRVATSKE Ovaj park je prepun fenomena i ljepota, a većina ne zna ništa o njemu!

Park prirode Telašćica samo je jedan od bisera Jadrana koji mami uzdahe i mnogima budi želju za povratkom na to mjesto

Štogod da poželimo, nalazi se ondje – od šuma, polja vinograda i maslina nasuprot kamenjara,… Ovaj park predstavlja sve što volimo.

Ondje je zastupljena mediteranska vegetacija s preko 400 biljnih vrsta među kojima ima i brojnih rijetkih i endemičnih biljaka.

Podmorje je jednako bogato s 250 biljnih i 300 životinjskih organizama, uključujući i prorijeđene crvene koralje i spužvu mesožderku. Park je ujedno utočište otočkim magarcima kojih danas ima 14, a koji pak slobodno šeću uvalom Mir.

Ovaj Park posebice je istaknut zbog svoja tri fenomena. Naime, prvi je zaljev Telašćica, jedna od najsigurnijih, najljepših i najvećih prirodnih luka na Jadranu, unutar kojeg se nalazi 6 otoka i hridi, 25 uvala i 69 km razvedene obale. Nepotrebno je spominjati kako je zaljev atraktivno mjesto za brojne nautičare.

Potom ima dugootočki strmac zvan “Stene” koji se uzdiže 200 metara nad more, a u more se spušta okomito i do 90 metara. Ondje su svoje boravište našle brojne ptice poput sivog sokola.

Naposljetku, ondje se nalazi i slano jezero Mir s ljekovitim muljem koje je stanište endemične jegulje kajman.

Snimku prekrasne Telašćice možete pogledati ovdje:

https://www.facebook.com/safarekfilms/videos/1231932386853423/

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari