ČUDOTVORNO BLATO: Ako imate problema s reumom, kukovima i koljenima zaputite se u ovaj mali gradić

Foto: Marko Dimić/PIXSELL

Kinezioterapijske vježbe, plivanje i mazanje blatom čiji efekt pojača sunce izvode se pod paskom fizioterapeuta zadarske bolnice

Plitka ninska laguna raj je za kupače, surfere i djecu, ali za potpuno besplatnu fizikalnu terapiju i kozmetički tretman ljekovitim blatom ne znaju baš svi.

Kroz srpanj i kolovoz fizioterapeuti zadarske bolnice na Kraljičinoj plaži u Ninu provode terapije za bolesne kralježnice, kukove, koljena i ostale zglobove. A znanstveno je dokazano da je blato odlično i za kožne bolesti te regeneraciju kože.

Još od antičkih rimskih termi čuvena je ljekovitost blata u ninskoj močvarnoj laguni. Nedjeljko Medić je došao prvi put prije 40 godina zbog artroze koljena.

“Nikad više u životu me nisu zaboljela koljena. Nikad više”, kaže Nedjeljko.

Kinezioterapijske vježbe, plivanje i mazanje blatom čiji efekt pojača sunce izvode se pod paskom fizioterapeuta zadarske bolnice.

“Ovdje pacijenti obično dolaze vezano uz degenerativne bolesti koje nastaju usred procesa starenja poput križobolja, vratobolja, reumatskih bolesti, problema s kukovima i koljenima, raznih kožnih bolesti, psorijaze, žene dosta uspješno liječe ginekološke probleme”, kazao je Igor Ristić, fizioterapeut Odjela za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju OB Zadar.

Odjel za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju zadarske Opće bolnice vanjsku ili “plažnu ispostavu” u suradnji s Gradom Ninom ima već 42 godine.

“S Instituta za biologiju negdje 60-tih godina su već otkrili kako je to blato ljekovito. To je zapravo jedan polurobinzonski, ‘ajmo reći, način liječenja, ali u svakom slučaju učinkovit”, pojašnjava Neven Birkić, voditelj Odjela za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju OB Zadar.

Mažu se svi zglobovi, mišići, kralježnica, kukovi i koljena, a izbjegava područje srca, pluća i krvnih žila. Ujedno, ljekoviti mulj iz močvarne i plitke Ninske lagune, čije biljke soli bura s Velebita i tako obogaćuje tlo mineralima, trenutačno u terapiji koristi dvjestotinjak ljudi.

VIŠE U VIDEOPRILOGU: