Evo zašto bi tijekom ljeta svaki dan trebali jesti lubenicu!

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Ona nije voće iako je slatka…

Ljeto je najbolje vrijeme za lubenicu!

Usred visokih temperatura, velikoj većini ljudi smanjuje se apetit i raste želja za nečim laganim i osvježavajućim: više vrsta voća i povrća. Na svu sreću tijekom ljeta sve to postaje vrlo dostupno.

Idealan izbor je lubenica ne samo zbog osvježavajućeg svojstva, već i zbog obogaćenosti sastojcima koji pozitivno utječu na naše zdravlje.

Ona nije voće iako je slatka. Radi se o povrću koje dolazi iz porodice bundeva ili tikvi i dolazi iz Afrike dok se kod nas uzgaja u najtoplijim krajevima uz natapanje.

Omiljeno voće zapravo je gotovo sve voda! Na sto grama ona ima 30 kalorija što je čini idealnom ljetnom dijetnom namirnicom.

POMAŽE U BORBI PROTIV RAKA I KARDIOVASKULARNIH BOLESTI

Ovo slatko povrće bogato je likopenom. Upravo je on najjači antioksidant iz skupine karotenoida (prirodnih biljnih pigmenata). Neka znanstvena istraživanja potvrdila su da likopen može spriječiti malignu transformaciju stanica. On obnavlja komunikacijske kanale i pomaže eliminirati kancerogene tvari i toksine iz tijela. Isto tako likopen smanjuje razinu LDL kolesterola, a pomaže i u borbi protiv dosadnih bora. Kako bi on bio učinkovit potrebno ga je unositi s drugim fitonutrijentima. Osim lubenice, rajčica je odličan izvor ovog malog prirodnog blaga.

-Lubenica sadrži aminokiselinu citrulin koja se pretvara u arginin. To je pak spoj potreban za proizvodnju dušikovog oksida koji je vrlo važan za normalan rad srca. Studije ukazuju da lubenica smanjuje nivo kolesterola u krvi te sprječava nastanak ateroskleroze.

-Lubenica sadrži vitamine B6, B1 i vitamin C te je bogata manganom. Svi ti vitamini i minerali uključeni su u rad imunog sustava.

-Lubenica je prirodan antioksidans, a to svoje svojstvo duguje visokom udjelu vode i minerala. Velike količine tekućine u lubenici čiste toksine iz organizma i pomažu bubrezima da se riješe tekućine.

-Možda je ružičasta, ali je baš poput mrkve bogata beta karotenom koji u tijelu postaje vitamin A. Taj vitamin sprječava očne bolesti poput noćnog sljepila.

-Vitamin B6 iz ovog slatkog povrća odličan je za rad malih sivih ćelija. Znači: lubenicu bi trebali jesti svi koji uče.

Lubenica je zdrava, slatka, vodena, osvježavajuća… i kilogram stoji tek nekoliko kuna. Nemojte si dozvoliti da ljeto prođe, a da je ne jedete svaki ili bar svaki drugi dan iskoristite to prirodno bogatstvo. Uvijek osigurajte svoju dnevnu dozu vitamina i minerala i čuvajte svoje zdravlje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari