Domaće delicije u Istri: Sir u papru i jogurt s čokoladom osvojili su istančana nepca

Šampion natjecanja je sir u papru, eksperiment istarskih mljekara s dvadeset godišnjim iskustvom

Na festival sira u Svetvinčentu vjerni se gosti redovito vraćaju.

”Redovito, redovito. Sad sam baš pitao gospođu Zlatu ima li kakva akcija za ove što su iz Bosne pa dođu svake godine. Nema, kaže, ništa nažalost”, rekao je Izudin iz BiH.

U Istri se teško nalaze tvrdi sirevi jer su rasprodani i prije negoli završi vrenje. Danas su održali sommeliersku radionicu u kojoj se traži najbolja kombinacija sira i vina.

“U svijetu je to već stara stvar, a kod nas je već novina da počinjemo uživati u našim proizvodima i da uvodimo kulturu kušanja i uživanja u siru”, kaže Višnja Krapljan, inženjerka agronomije..

A uživali su znatiželjnici finih nepca.

”Definitivno je fora čuti nekog stručnog koji ti može objasniti kako je nastalo vino i koje su karakteristike i isto tako za sir i onda spojiti jedno s drugim i zašto nešto paše, a zašto ne”, kažu Katarina i Marko iz Pule.

Šampion natjecanja je sir u papru, eksperiment istarskih mljekara s dvadeset godišnjim iskustvom.

”Borimo se, radimo. Nagrade su zapravo vjetar u leđa i afirmacija da ono što radimo radimo dobro”, kaže Olivera Francuz Damjanić, vlasnica mljekare.

Priznanje je dobio i jogurt s čokoladom čija je kreatorica uočila da su jogurti slabo zastupljeni u ponudi mliječnih proizvoda.

”Tako da sam onda evo malo ‘šuć muć. hokus pokus’ i došlo je ovo što je došlo. I došlo je do šampiona”, objašnjava Biserka iz Buzeta.

U nedjelju je na rasporedu natjecanje u šišanju ovaca i izbor naj ovce.
Ivan Dobran
Foto: Duško Marušić/Pixsell

Više u VIDEOPRILOGU: