Draga di Lovrana među 5 hrvatskih restorana s Michelinovim zvjezdicama: što se tamo jede i koliko to košta?

U Hrvatskoj je teže dobiti jednu zvjezdicu nego vani, a kuhari se slažu – lakše je dobiti prvu zvjezdicu nego je sačuvati

Hrvatska od danas ima 5 restorana s Michelinovim zvjezdicama. Prestižnu preporuku dobili su Draga di Lovrana u istarskom Lovranu i prvi put jedan zagrebački restoran – Noel.

Sashimi od jadranske tune, rižoto od jadranskog ježinca i janjeći wellington – sve to možete pojesti u zagrebačkom restoranu Noel koji od danas ima Michelinovu zvjezdicu.

“Uz 4 i 7 sljedova nudimo degustacijski meni s vinima, čajevima, pivima, koktelima po odabiru gosta. Mi to zovemo sljubljivanje tako da uz svaki slijed možemo povećati doživljaj”, kazao je Ivan Jug, suvlasnik Noela i sommelier.

Ručak od tri slijeda – 190 kn, sedam sljedova – 690 kn

Ručak od tri slijeda platit ćete 190 kuna, obrok sa sedam sljedova 690 kuna. Za romantičnu večeru rezervaciju morate napraviti i do par tjedana unaprijed.

Jela se rade isključivo od domaćih namirnica, a na zahtjev možete dobiti i Kobe govedinu čiji kilogram košta 500 eura. Šef Goran Kočiš u restoranu provede i do 12 sati, a tanjur ne napušta kuhinju dok on to ne odobri.

“Sve je dosta komplicirano, ali kad je tim uigran, kad se sve uštima… Ja sam na pasu, svaki tanjur koji oni meni daju i svaki tanjur izlazi od mene van. To je kao simfonijski orkestar, ja sam dirigent, a oni daju onu muziku koju ja usmjeravam u pravom smjeru van”, rekao je Kočiš.

U prosjeku napravi oko 150 jela dnevno, a menije razvija svaki dan. Prokletstva Michelinove zvjezdice zbog kojeg su se kuhari ubijali, a neki restorani čak i zatvorili, kaže, ne boji se.

“Michelinova zvjezdica je, koliko god ljudi mislili vau, sve to super i je super, ja sam jako ponosan na svoj tim i sve to skupa, ali to je jedan veliki teret”, kazao je Kočiš.

Ovu prestižnu nagradu dobio je i restoran “Draga di Lovrana” čiji je chef, Deni Srdoč, restoran osmislio s misijom da radi vrhunska jela od odbačenih i jeftinih namirnica.

Lakše je dobiti prvu zvjezdicu nego je sačuvati

“Mi koristimo oslić, raže, jetre i dalje tome težimo i dalje samo to koristimo. To je taj dodatni štih koji treba za dobiti Michelinovu zvjezdicu”, kazao je Srdoč.

Njegov restoran sada je u zimskom mirovanju, novi meniji su u izradi, a večeras se sprema fešta za mladog kuhara koji skoro to nije postao. A planovi ne staju na jednoj zvjezdici.

“Ovo je prva zvjezdica, vidjet ćemo kad bude više zvjezdica šta će biti”, rekao je Srdoč.

U našoj maloj zemlji dobiti jednu zvjezdicu je teže nego vani, sada ih je ukupno pet. I Goran i Deni slažu se u jednom – lakše je dobiti prvu zvjezdicu nego je sačuvati. Upravo zbog toga ova dva mlada hrvatska chefa svoje cijene neće dizati, neće pokretati kulinarske showove i neće se ulijeniti.

Na kraju dana, kako kažu, obojica su samo dečki koji vole kuhati dobru hranu.
Laura Šiprak (Foto: Facebook)

Više u VIDEOPRILOGU!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari