Franka ne može u vrtić ‘jer nosi naočale i ima strabizam’:?!

Franka je, upozorava njezina majka, zdrava djevojčica koja zaslužuje ići u vrtić kao i ostala djeca njezine dobi

Petogodišnja Franka iz Križevaca ne može pohađati gradski vrtić svih pet dana u tjednu. Razlog: nosi naočale i ima strabizam – odgovor je to koji je Frankina majka dobila nakon što je stručni tim vrtića procijenio da je Franka “dijete s posebnim potrebama”.

Zanemaruje li Hrvatska male lumene? Od 20 darovite djece na kraju obrazovnog sustava ‘ispari’ njih 17!

Veselim korakom, petogodišnja Franka otišla je u svoj novi vrtić. Ali, na njega ima pravo samo dva dana u tjednu.

”Franka je rođena u 27. tjednu trudnoće, prijevremeno je rođena, visokoneurorizično dijete koje se mora pratiti do osme godine, ali bez ijedne dijagnoze, znači: zdrava djevojčica. A za dječji vrtić ona je dijete s posebnim potrebama i oni nemaju kadar za nju da je imaju pet dana u tjednu u vrtiću”, kaže Frankina majka Vladimira Levanić.

Pa tako Franka dva dana tjedno ide u gradski vrtić Križevci, a tri dana u Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju. ”Ja sam rekla: pa koje posebne potrebe ona ima, ona je sasvim normalno dijete? Pa mi je rečeno – da nosi naočale. Nose i druga djeca u njezinoj grupi, troje njih. Ali ako su naočale razlog da moje dijete ne ide u vrtić, onda ćemo kupiti leće pa ih neće više imati”, kaže Frankina majka.

Stručni tim vrtića očito je mislio drukčije jer iz nekog razloga Franka nema pravo na pet dana socijalizacije i igre s vršnjacima.

”Ja imam dokumentaciju od Goljaka, od Rebra, od svih doktora koji nju prate da je ona spremna za redovan vrtić, u svemu je ulovila svoje vršnjake”, kaže Frankina majka koja se obratila pravobraniteljici za djecu, čiji je Ured odmah reagirao i poručio da će slučaj istražiti. Sličan odgovor dobila je i od Ministarstva znanosti i obrazovanja: ”Radi što bržeg razjašnjavanja nastale situacije, Služba za rani i predškolski odgoj i obrazovanje zatražila je od Dječjeg vrtića Križevci da pripremi pisano očitovanje”.

Ravnateljica vrtića nije htjela dati izjavu, samo nam je poručila da će odgovor o slučaju proslijediti Ministarstvu. Nakon što smo kontaktirali sve odgovorne u ovom slučaju Frankina majka je pozvana na sastanak u Ravnateljstvo vrtića pa će se u ponedjeljak ponovno razmotriti Frankino pohađanje vrtića.

”Oni su nju obilježili kao dijete s posebnim potrebama i ja se s tim ne slažem”, ističe Frankina majka i poručuje: ”Moje dijete se 103 dana borilo za život u bolnici, a ja sam sada tu da se borim dalje”.

Borba kako bi ova vrata za Franku bila otvorena svih pet dana u tjednu.
Lada Marinović

Više u VIDEOPRILOGU: