HRVATI ŽIVE SVE DULJE Broj stogodišnjaka se u deset godina udvostručio i samo za vas otkrivaju tajnu dugovječnosti!

Tko pjeva zlo ne misli ali kažu i da dugo živi. Nekidan je umrla najstarija osoba na svijetu Jamajčanka Violet Mosse Brown, kojoj je bilo 117 godina

Sad je najstarija osoba na svijetu također 117-godišnja Nabi Tajima iz Japana. Tim povodom smo istražili dugovječnost naših ljudi. I otkrili da usprkos kuknjavi kako sve lošije živimo, živimo sve dulje.

Broj stogodišnjaka se u zadnjih deset godina udvostručio, sad ih je više od dvije tisuće. I kao i svuda na svijetu među njima dominiraju žene. Tajne dugog života s njima otkriva Kristina Čirjak.

Godine su joj 102. gospođi Terezi, zbog njezine vedrine i duha, rijetki bi dali toliko. Rođena je Koprivničanka, sa zagrebačkom adresom.

“Za dug život znate šta malo jesti, ali češće. I ne se pretrpati. Kavu nisam ispijala, a alkohol nikakav”, kaže Tereza Božić, rođena 1915. godine.

Bila je kuharica, a na njezinom jelovniku samo domaće delicije, puno žganaca i junetine. Godine su za nju samo brojka, prati sve tredove. Modu obožova i ima dva mobitela, ali ne voli baš sve što “vole mladi”.

“Meni i sada kad pušiju onaj dim bože sačuvaj. Nije ni jedna moja sestra pušila nego ona u Njemačkoj, umrla je od toga. Dobla je leukemiju od toga u umrla. Nije ni mogla jesti od tih čikova, niej to dobro to vam je kao loša droga”, priča Božić.

Nekoliko soba dalje od Tereze, u staračkom domu na zagrebačkom Trnju stanuje Ličanka Marija. Za koji dan proslavit će stoti rođendan, i to možda baš zbog ličkih gena.

“Čuvala sam ovce, janjce, i tako sve seljačle poslove sam radila i tako sam polako odrasla. Jeste li tulomarili? A jesam, ali svega toga je bilo malo”, priča Marija Denona, rođena 1917. godine

Vesele je naravi i ne voli svađu. Za razliku od Tereze, nije se baš uvijek čuvala.

“Poslije ručka sam pila malo ovako vina, ali nikakve jače pijače i tako nešto”, ptkriva Marija Denona, rođena 1917. godine. Posljednih 10 godina broj stogodišnjakinja u Hrvatskoj se udvotručio. Njih je više od 2 tisuće.

Najviše ih je u Zagrebu, zatim u Splitsko- dalmatinskoj županiji i Primorsko goranskoj. Najmanje ih je u Virovitčko podravskoj.

“Sigurno je da utjecaja ima podneblje, sigurno je da je zapravo Hrvatska jedno prekrasno podneblje od kontinetalnog do dalmatinskog djela i urbane sredine, Zagreb je aglomeracija dugovječnih osoba”, objašnjava dr. Spomenka Tomek-Roksandić, Nastavni Zavod Andrija Štampar. Prije dva dana umrla je najstarija osoba na svijetu – 117 godišnja Jamajčanka.

Znanstvenici kažu, najviše stogodišnjaka ima na malom japanskom otočju – Okinawi,  prehrana im se bazira na riži, povrću i ribi. Izbjegavaju alkohol, a umjesto kave piju zeleni čaj.

Drugo mjesto s najduljim životnim vijekom je Sardinija: tamo je prehrana mediteranska, puno voća i povrća, ulje od mastike, ovčji sir i kozje mlijeko.

Ali svuda u svijetu statistika je neumoljiva: žene žive dulje nego muškarci.

“Da li je to homronalna razlika, da li je to razlika što žene stresnije zive i dulje rade pa se izjednačava razlika, a najvjerojatnija je razlika u hormonima i svojstva genoma u muškarca i žene.”dr. Spomenka Tomek-Roksandić, NZJZ “Andrija Štampar”

Geni, način života, mjesto rođenja i sudbina – ako se sve poklopi mogli biste slaviti 100-ti rođendan baš kao i savjetnice za dug život Ličanka Marija.
Kristina Čirjak

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari