Nakon što je Goran danas javno ispričao svoju priču, telefon u savjetovalištu zvonio je više nego ikad

Mladić iz Pule napravio je ono što većina u svijetu obično skriva. Javno je priznao da je zaražen HIV-om. A zarazio ga je, objašnjava, bivši partner za kojega tvrdi da je znao da ima HIV, ali mu nije rekao. Niti će reći svojim budućim partnerima.

“Samo je rekao da ću i ja biti bolestan, ako već nisam”, kazao je Goran Mijuković iz Pule.

Njegova priča počela je u studenom nakon nalaza koji mijenja život – zaražen je HIV-om.

Slabi hod, bol u mišićima, glavobolja, umor…

“Slabi hod, mišići su me boljeli, imao sam glavobolju, cijele sam dane spavao, prhutala mi se kosa…”, rekao je Mijuković.

Bivši je partner znao da Gorana izlaže riziku, tvrdi, i nije mu rekao.

“Sto posto sam uvjeren da je to od njega”, kazao je.

U Hrvatskoj se svake godine dijagnosticira 100 novih slučajeva . 90 posto pacijenata su muškarci, a do sada je od bolesti koja iz prve nema simptome – umrlo 250 osoba.

Telefon u savjetovalištu zvonio više no ikad

Nakon što je Goran danas javno ispričao svoju priču, telefon u savjetovalištu zvonio je više nego ikad.

“Naravno da će na prvu ljudi u otporu reći i moraju vrlo oprezno razmisliti kome će reći osim osobama koje su mogle biti u riziku”, kazala je psihologica Maja Erceg.

Goran apelira da se svi povedu za njegovim primjerom.

Testiranje se u Zagrebu može obaviti na 3 mjesta, a samo u Hrvatski zavod za javno zdravstvo mjesečno na testiranje dođe između 40 i 50 osoba. Ukoliko se pokaže da su nalazi pozitivni liječnici savjetuju korisnike da odmah informiraju sadašnje i bivše seksualne partnere. Oni naravno nemaju način da ih prisile da to naprave, međutim u slučaju da korisnici ne žele jer im je neugodno ili iz bilo kojeg drugog razloga, liječnici mogu u njihovo ime anonimno informirati sve osobe s kojima su oni bili u seksualnom kontaktu.

Kazna zatvora: Između 3 i 12 godina

Doktorica Nemet objašnjava da se još nije susrela sa slučajem gdje zaraženi namjerno ne žele obavijestiti partnere.

“Ono što mi možemo, zdravstveni djelatnici, je da mi preporučujemo, informiramo ljude o koristima, objašnjavamo da je to i moralno dobro i etički dobro”, kazala je Tatjana Nemet Blažić, epidemiologinja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Prema zakonu onaj koji to ne napravi čini kazneno djelo protiv zdravlja ljudi. Ovisno o tome je li došlo do težih posljedica, ili čak smrtnog slučaja – kazna zatvora varira između 3 i 12 godina.

Međutim, Goran je odlučio da partnera neće tužiti, no cijeli je slučaj prijavio Državnom odvjetništvu.

Petra Mlačić

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari