IZNIMNO OPASNO

VIDEO Jeste li doista kupili nove gume ili su vam podvalili rabljene? Evo kako se može varati…

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Guma nakon ‘regrooving’ postupka mogla bi ugroziti nemali broj života jer običan kamenčić pri većoj brzini može uzrokovati pucanje

Jeste li sigurni da je dubina profila na rabljenim gumama stvarni odraz iskorištenosti ili vam se čini kako unatoč zadovoljavajućem profilu, guma izgleda mnogo starije i istrošenije?

Guma sadrži mnogo značajki koje će se vremenom potrošiti, a način na koji ćete prepoznati istrošenost nije kompliciran. Dovoljno je uzeti kovanicu ili kratkim savjetovanjem s vašim serviserom, vrlo ćete lako saznati je li dubina bočnih i vertikalnih utora dovoljna kako bi vaša vožnja i nadalje bila sigurna.

“Regrooving” ili brazdanje, postupak je kojim se istrošenim gumama uklanja sloj na utorima, ne bi li se stvorio “novi” profil naizgled dovoljan za sigurnu vožnju.

Postoji legalan način koji dozvoljavaju, čak i preporučuju (zbog štednje i sigurnosti) proizvođači guma. No, tu je riječ samo o propisanim kamionskim gumama na kojima za to postoji odgovarajuća oznaka, a ni u kojem slučaju automobilskim, niti onima za manje kamione i dostavna vozila manje nosivosti.

Obrnuti proces, odnosno dodavanje gaznog sloja gume na strukturu gume, zove se “protecting” ili tzv. protektura. Nosiva struktura gume obično je mnogo trajnija od gaznog sloja pa je to osnovni razlog što je protektiranje razvijeno kao metoda za obnavljanje gume. Izlizana guma umjesto da se baci, ako je nosiva struktura očuvana, može se protektirati i ponovno koristiti. Postoje topla i hladna metoda. Dok kod tople metode dolazi do presvlačenja cijele gume, hladna metoda uključuje samo ljepljenje na mjesto gaznog sloja, piše portal Automobili.hr.

Guma prikazana u videu nakon “regrooving” postupka mogla bi ugroziti nemali broj života jer običan kamenčić pri većoj brzini može uzrokovati pucanje, a upitno je koliko su milimetara nevješti “majstori” uklonili, odnosno jesu li oštetili nosivu strukturu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari