KAVU SU OTKRILE - KOZE?

VideoJeste li znali da je kava – voće? Pomaže elastičnosti jetre, ali nije svaka ljekovita

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Stručnjaci upozoravaju da je uvijek bolje popiti espresso umjesto bijele kave s puno šećera.

Primijetili ste možda da ovi politički grebatori najmanje javnog novca troše na kave.

Šteta, jer upravo je izašla jedna velika američka studija koja je pokazala kako je više od tri šalice kave dnevno jako dobro za jetru. Naime fibroze i taloženja masti smanjuju elastičnost jetre, a ispijanje kave je povećava, donosi Darinka Trgo za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

Napitak kojeg su otkrile koze u Etiopiji. Da, koze. Legenda kaže da su obrstile grmove na livadi i da su promijenile ponašanje. Kava im je dala nadnaravnu snagu – razbudila ih je. Danas prema procjenama, otprilike milijardi ljudi dnevno popije kavu i naravno, 80 posto Hrvata.

“Pijem kavu zato što mi je fina. Bolje se osjećam zbog nje, razbudi me”, kaže Goran iz Zagreba i dodaje kako popije dnevno dvije do tri šalice kave.

Damir iz Zagreba kaže kako popije tri kave: “Ujutro veliku jednu poslije dvije male.”

Hrvati u top 20

Hrvati su u top 20 kavopija na svijetu. Bez nje jednostavno ne može. Jedna, dvije, tri šalice dnevno –  možda vam se nekad čini da pretjerujete, ali stručnjaci kažu samo nastavite.

Jer prema novom istraživanju sveučilišta Michigan na 4.500 ispitanika tri šalice dnevno pomažu elastičnosti jetre.

“Ako jetra postaje fibrozna to su teške promjene koje mogu završiti fatalno, s presađivanjem jetre i teškim posljedicama. Dakle, elastičnost jetre je nešto što je poželjno. Voće, povrće, antioksidansi pomažu u tome, ali čini se i kava. To znači da je ona bogati izvor antioksidansa koje djeluju povoljno na prevenciju raznih bolesti”, kaže nutricionist Nenad Bratković.

Od Alzheimerove, Parkinsonove do dijabetesa tipa 2. Ali nije svaka kava ljekovita. Stručnjaci upozoravaju da je uvijek bolje popiti espresso umjesto bijele kave s puno šećera.

Kava je voće

Važna je i kvaliteta zrna, govori nam to Robert – profesionalni kušač i ekspert za kavu. Nije kava ni žitarica, ni mahuna, nego voće, da dobro ste čuli voće – i treba je tako tretirati.

“Svako voće bere se kad je zrelo. Svako voće treba tretirati tako da bude najukusnije. Samim time znači i da je dobro prženo, pošto govorimo o kavu koju sami pržimo, ako imamo takav pristup u kavi možemo isporučiti ono što i voće ima – a to su antioksidansi”, kaže stručnjak za kavu Robert Pudić.

Baš takvu, najzdraviju Robert planira pržiti i mljeti.

“U suradnji s PBF-om, uspjeli smo dokazati u njihovom laboratoriju da možemo dobiti kavu koju kad popijete, dakle tri do četiri šalice dnevno, da ne morate jesti voće i povrće taj dan vezano za antioksidanse. Ali voće i povrće naravno moramo jesti i zbog vlakana”, kaže Pudić.

Od koza do medicinskog čuda – zdrava kava ima zdravu budućnost, izvještava Darinka Trgo za RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views