Mladi Hrvati prvaci Europe u opijanju!

Foto: Ilustracija

Ostali smo na mrtvoj točki – hrvatski 15-godišnjaci su najgori u Europi po konzumiranju alkohola. Psihijatri objašnjavaju: ‘Sve počinje u obitelji…’

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Hrvatska se ponovno našla na vrhu jedne neslavne liste. Prema posljednjem istraživanju o konzumaciji alkohola među mladima pokazalo se da su hrvatski maloljetnici prvaci Europe u opijanju. Za državu koja je i inače u svjetskom vrhu po ispijanju alkohola, zabrinjavajući je podatak da ga čak 33 posto 15-godišnjaka konzumira svaki tjedan.

U Hrvatskoj se na godinu po stanovniku popije 12,3 litre alkohola, a kako čak 33 posto 15-godišnjaka tvrdi da ga konzumira svaki tjedan, ni ne čudi da se iz godine u godinu sve više pije. Utjeha ne može biti to što Hrvati nisu sami u ovoj navici. Za vrat im pušu Maltežani s 32 i Talijani s 31 posto. S 29 posto blizu su i Mađari, a, primjerice Šveđani, Norvežani i Islanđani s manje od 5 posto na samom su začelju ove liste.

I dok je Skandinavcima i to puno, Hrvati se ovim rezultatima pretjerano ne čude.

“Kad se pokušavam staviti u neku objektivnu perspektivu, onda je to strašno, ali kad se stavim u perspektivu sebe samog koji sam nedavno imao 15, sjećam se toga dobro, i sam sam tad pio možda i više nego danas. Tako da, proći će njih to”, prisjetio se mladi Zagrepčanin.

I dok neki za ovu pojavu krive društvo, oni stariji sigurni su da su krivci u kući mladih alkoholičara – roditelji. S time se slažu i psihijatri koji tvrde da do alkoliziranja djeteta može doći zbog zanemarivanja u domu, ali i zbog pojačanog konzumiranja alkohola u obitelji.

“Sve zapravo počinje u obitelji, ako vi imate kod kuće model da se unutar obitelji pije alkohol i da je to normalno, onda će biti i veća vjerojatnost i za vaš daljnji nastavak pijenja”, objasnila je Ana Matošić, psihijatrica iz Bolnice sestara milosrdnica.

Podaci o konzumiranju alkohola među mladima pokazali su i koliko se napredovalo u posljednjih 16 godina. Dok je većina država smanjila broj mladih koji piju, Hrvatska je ostala na mrtvoj točki.

“Nikako se ne smiju zanemarivati ove brojke. Potrebno je što prije organizirati različite javnozdravstvene akcije kako bi se ovi trendovi promijenili i kako bi se usvajale zdrave navike među djecom kako bi i oni jednog dana bili zdrave odrasle osobe”, rekla nam je Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu (SDP).

No, nije sve ni u edukaciji. Postrožiti bi se trebali i zakoni, ili barem njihovo poštivanje jer svaki maloljetnik zna barem nekoliko načina kako zaobići sustav i doći do alkohola.
Matija Mlinarić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari