OPASAN IZAZOV

Video | Najnoviji opasni izazov na TikToku širi se brzinom munje!

Screenshot video

Posljedice ovakvih izazova, upozoravaju i liječnici, mogu biti kobne

Kreativnost i zabava na društvenim mrežama ponekad mogu otići u pogrešnom smjeru. Pokazuje to i najnoviji opasni izazov koji se brzinom munje širi među korisnicima TikTok-a. Gajbe slažu u piramidu, pa se potom na iste pokušavaju popeti.

Osim snimki koje bi vas mogle uznemiriti, Marko Šiklić za RTL donosi i savjete za roditelje kako kontrolirati online život djece i doskočiti opasnostima koje ondje vrebaju.

Više u VIDEOPRILOGU:

Najnoviji izazov na Tik-Toku uključuje velike plastične kutije za mlijeko, ravnotežu i vrlo bolne padove.

Pregledi se broje u milijunima

Srećom, u izazovu za sada nema hrvatskih korisnika, barem ne onih registriranih.

“Iako, ja pretpostavljam da sve što je globalno da je pitanje samo vremena kad će postati viralno i u Hrvatskoj”, kaže komunikacijski stručnjak Hrvoje Ratkić.

Tena jako dobro zna što se događa na društvenim mrežama. TikTok počela je koristiti spontano, prije godinu dana, sada od njega živi. Bilo je tu, kaže nam, svega i svačega.

“Više sam se zgrozila prošle godine na gutanje Tide kapsula i na Skull breaker challenge gdje su djeca ozljeđivala djecu, to mi je bilo još gore vidjeti nego ovo, jer ovdje sudjeluju odrasli ljudi”, kaže influencerica Tena Sakar Vukić.

Da izazovi na društvenim mrežama postaju sve bizarniji, potvrđuje nam i Ratkić:

“Jedan od njih je BlackOut challenge, gdje mladi prije svega djeca namjerno i što duže zadržavaju dah ne bi li pali u nesvijest ili velika konzumacija antihistaminika kako bi namjerno izazvali halucinacije.”

Posljedice ovakvih izazova, upozoravaju i liječnici, mogu biti kobne

“Postoje druge vrijednosti, a ne izazovi ovakve vrste koji potencijalno mogu završiti s neželjenim ishodima, invalidnošću – ne daj Bože i smrću, jer bojim se da nećemo uspjeti dok se zaista mladi ljudi ne uvjere da netko od njih može stradati, a to nikako ne bi bilo dobro”, kaže liječnica obiteljske medicine Ines Balint.

“Danas roditelji nisu toliko digitalno pismeni kao njihova djeca. Sva djeca koja mene prate su me najvjerojatnije prešišala, ali zato smo mi ovdje da ipak pokušamo pratiti njihov korak i da ih zaštitimo od onog opasnog, a to je za početak da ne skidaju aplikacije koje nisu namijenjene za njihovu dob”, kaže Sakar Vukić.

Roditeljima u tome mogu biti od koristi brojne aplikacije za nadzor djece. Najpopularnija, Google Family link.

“Moguće je kontrolirati u koje doba dana će se smjeti koristiti mobitel, koje aplikacije će smjeti koristiti, koje će smjeti instalirati, hoće li moći nazivati, koji brojevi njega mogu nazivati, moguće je čak i pratiti svu komunikaciju djeteta”, kaže stručnjak za nove tehnologije Dragan Petric za RTL Vijesti.

Uz kontrolu važno je djeci i razgovorom objasniti koja je razlika između zabavnog i opasnog sadržaja!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari