Obavezno pregledajte tijelo i životinje nakon boravka u prirodi jer ovi napasnici sad su najžedniji krvi

‘Nama je pas prije dva tri jedna dobio piroplazmozu od krpelja i uginuo je’

Nakon dana provedenog u prirodi – oprez! Počela je sezona krpelja koji su sada najžedniji. Liječnici upozoravaju – samopregled tijela i odjeće, ne preskačite.

Upravo mali napasnici prenose, primjerice, lajmsku bolest, odnosno boreliozu, a broj oboljelih prošle godine u Hrvatskoj bio je rekordan, gotovo 800 oboljelih, dvostruko više nego godinu prije.

Roštilj na otvorenom uz najbliže iskoristili su napraviti brojni Zagrepčani. Ipak, idiličan dan u prirodi, osobito među niskim raslinjem, potencijalna je prijetnja i za građane, i za njihove kućne ljubimce. Dok su jedni itekako svjesni opasnosti od krpelja, drugi o tome ni ne razmišljaju.

“Nama je pas prije dva tri jedna dobio piroplazmozu od krpelja i uginuo je”, prepričao nam je Dejan iz Zagreba, dok je njegov sugrađanin Leo potpuno opušten:

“Nisam ni skužio da se ljudi češu, bježe, da vlada neka epidemija tako da mislim da nije ništa strašno.”

No, sezona je počela. U kontinentalnom dijelu Hrvatske su najrasprostranjeniji i na čovjeka se najčešće prihvaća tzv. šumski krpelj. Krv siše do kasne jeseni. Grize iza uha, vrat, pazuhe i prepone. Stručnjaci savjetuju građane da se nakon boravka u prirodi pregledaju.

“Oni mogu vrlo lako utjecati na to da pravovremeno uoče krpelje i da ih skinu prije nego što se zakače za kožu jer prošle principu nekoliko sati prije nego što nađu mjesto da mogu uzeti taj obrok”, ističe Goranka Petrović, dežurna epidemiologinja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Upravo ugriz krpelja može dovesti do lajmske bolesti, odnosno borelioze, od koje raste broj oboljelih u Hrvatskoj.

“Rekordno veliki broj slučajeva borelioze, negdje oko 800 slučajeva u odnosu na prethodne kada se bilježi 400 do 500 slučajeva godišnje”, navodi Petrović.

Krpelji se aktiviraju kada je povoljna temperatura i vlažnost u zraku.

“Iduća dva dana bit će ugodna uz temperaturu oko 20 stupnjeva pa ih možete iskoristiti za boravak u prirodi. Bit će dosta vlage u zraku, osobito u petak, što biti i idealni uvjeti za pojačanu aktivnost malih napasnika”, najavila je Željka Pogačić, meteorologinja RTL-a.

Opreza nikada dosta.
Donna Diana Prćić

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari