OBOŽAVATELJI POLUDJELI! Pokemon groznica – upoznajte igricu s ‘proširenom stvarnošću’

Nakon 15 godina Pokemon groznica ponovo trese svijet. Novu igru igra već osam milijuna igrača, a nju ne možete igrati sjedeći doma ili u uredu, nego traži dobro razgibane noge

Nakon 15 godina Pokemon groznica ponovo trese svijet. U samo zadnja tri dana Nintendo je povećao svoju tržišnu vrijednost za sedam i pol milijardi dolara. Gotovo kao cijeli hrvatski prihod od turizma.

U zadnja tri dana broj igrača je prešao osam milijuna, u zadnja tri dana 30 posto svih pojmova koji su se tražili na Internetu sadržavalo je riječ Pokemon. I ne samo to.

Ovo je valjda prva igrica koju ne možete igrati sjedeći doma ili u uredu, nego traži dobro razgibane noge. Pokemon može biti skriven u vašem dvorištu, školi ili u Crkvi. Pokemon Go službeno još nije stigao u Hrvatsku, ali može ga se igrati.

Čudovišta iz crtića uskrsnuli su nakon 15-ak godina i postali najpopularnija igrica na svijetu.

“Riječ je o tzv. “proširenoj stvarnosti”. Pomoću kamere i GPS-a- na svojem mobitelu vidite svijet koji vas okružuje, ali u njemu se nalaze i Pokemoni”,

“Ovo je odlično. Od kada sam bio mali htio sam biti Pokemon majstor i skupiti sve Pokemone”, rekao je Xavier Russo iz New Yorka.

No, postoji i mračnija strana. U Missouriju su četiri dječaka opljačkana nakon što ih je lopov namamio na osamljeno mjesto, žena u Wyomingu je umjesto Pokemona naišla na truplo, a jedna od lokacija na kojoj su se nalazili Pokemoni bila je prebivalište 43 seksualna prijestupnika.

“Potpuno je zarazno. Šećem se cijeli dan po gradu i skupljam Pokemone. Na kraju dana pređem oko 20 kilometara”, kaže Juan, New York.

Od kad su Nintendo i Ninantic lansirali igricu prije 6 dana – preuzelo ju je više od osam milijuna ljudi. A vrijednost Nintenda na tokijskoj burzi porasla je za sedam i pol milijardi američkih dolara.

I Hrvatska prati svjetske trendove. Iako je službena verzija dostupna samo u SAD-u, Novom Zelandu i Australiji – hrvatski gejmeri lako su zaobišli tu prepreku.

“Moj cilj je znači osvojiti što više pokemona, biti jedna od najboljih igračica u Zagrebu, ako je to moguće i ostvojiti što više gymova”, tvrdi Zagrepčanka Dora.

Gym ili dvorana je mjesto gdje trenirate svoje Pokemone, ali i izazivate druge igrače na dvoboj. No, Pokemone prvo morate skupiti.

I dok zasad služi za hvatanje Pokemona, ovo je samo početak tehnologije koja bi mogla promijeniti našu svakodnevnicu.

“Proširena stvarnost je nešto zanimljivo, nudi veliki potencijal, ali nosi sa sobom i određene opasnosti i tek za godinu, dvije ćemo vidjeti što će se iz svega toga izroditi. Obično ovakve stvari budu velik hit i onda splasnu. Osim ako igra ne bude konstantno nudila nešto novo i neka dodatna prošireanja, ovakva razina aktivnosti se neće nastaviti”, smatra Mia Biberović s Netokracije.

Ipak dotad milijuni ljudi diljem svijeta žive svoj dječački san, love Pokemone i postaju pravi – pokemajstori.