Pi*kin dim, sipa s bobom… Bili smo u najboljim restoranima, evo što sve tamo možete jesti

Foto: RTL

Kako poslovica kaže, okusi se ne rađaju nego stvaraju, a ovi majstori s kuhačama u ruci, svaki dan stvaraju nove

Zanima vas gdje se u Hrvatskoj najbolje jede i tko u Hrvatskoj najbolje kuha? E pa to je sinoć odlučio Jutarnji list, odnosno njihov magazin Dobra hrana.

Proglasili su najbolji restoran visoke kuhinje, najbolji restoran moderne urbane kuhinje, najboljeg chefa i mladog chefa.

A mi smo danas provjerili što je na meniju u najboljim restoranima.

3 restorana, 3 grada i tri osvojene nagrade, a svaki tanjur priča svoju priču

Ciklu punjenu sirom i posipanu prahom od cikle pripremio je najbolji hrvatski chef. Tu je titulu sinoć dobio Tvrtko Šakota, čovjek koji je u Zagrebu pokrenuo nekoliko uspješnih restorana i specijaliziranu mesnicu. Danas je vlasnik jednog posve drukčijeg restorana.

Menija ovdje nema, pa vas na tanjuru čeka iznenađenje.

“Vi sjednete, mi lijepo dođemo i pitamo koliko ste gladi u stvari, hoćete li jesti za ručak 5 ili 7 sljedova, za večeru 7 ili 10. Pitamo na što ste alergični, ima li nešto što ne volite, i prema tome vam jela donesemo”, rekao je dobitnik nagrade za najboljeg hrvatskog kuhara Tvrtko Šakota.

Ručak od 5 sljedova košta 390 kn, a 7 sljedova 490 kn.

Jela nemaju imena, kreiraju se prema svježim i dostupnim namirnicama. Danas su to, primjerice, bile sipa i cikla.

“Meni je to najljepše zanimanje na svijetu. Ako vi radite 20 godina da biste si napravili mjesto gdje ćete moći provoditi 16 sati dnevno, onda vam se to mora sviđati, jel’ tako?”, izjavio je Šakota.

S njime će se složiti i kolege iz Novalje. Boškinac, inače i hotel i vinarija, proglašen je najboljim restoranom visoke kuhinje iz koje miriši tradicionalna hrana otoka Paga.

“Danas smo jeli kao predjelo bušu, a poslije toga smo jeli jednog izvrsnog oslića sa jadranskim škampima, a sad pijemo još jednu finu kavicu i vino naravno.“, rekao je gost Dražen Domjanić.

U tradicionalnim specijalitetima ovog restorana prije sedam godina uživao je i poznati putopisac Anthony Bourdain.

“Na meniju su bile divlje šparoge, sušena hobotnica, domaći novaljski makaruni sa janječom točadom, hobotnica ispod peke, nezaobilazna janjetina i naravno paški sir”, rekla je vlasnica restorana Mirela Šuljić i dodala kako je gospodin Bourdain bio vidno iznenađen sa svime što su mu ponudili.

Paška janjetina s emulzijom od bora. Crni špageti s dimljenom ribom i dehidriranim bio jajetom. Dashi od suhe hobotnice i kavijar od pastrve.

Tri slijeda koštaju 430, 8 jela 550 kuna

Od ovog spokojnog restorana paške tradicije, potpuno je drukčiji onaj u Splitu, Corto Maltese koji je proglašen najboljim restoranom kreativne i urbane kuhinje. Najneobičniji začin ovog restorana nazivi su jela.

“Ovo je jedan od najpoznatijih naših jela, zove se „Pičkin dim“. Interesantan je ovako, to je ubiti rižoto na crveno sa kozicama i dimljenim dagnjama, gore ide sladoled od sira i mikro bilje. Naziv je došao slučajno, imamo interesantnog poslodavca i njegovu ženu koji su dosta funky i oni izmišljaju jela”, izjavio je chef kuhinje Toni Boban.

Sipa s bobom, pašticada od tune, pašteta imotskog zeca – na tanjurima ovog splitskog restorana uglavnom su mediteranski specijaliteti. Cijene variraju od 50, pa do 150 kuna.

Kako poslovica kaže, okusi se ne rađaju nego stvaraju, a ovi majstori s kuhačama u ruci, svaki dan stvaraju nove.

VIŠE U VIDEOPRILOGU: