SVE PASIVNIJI: Ovisnost djece o mobitelima dosegla zabrinjavajuću razinu!

Foto: Ilustracija (Marko Jurinec/PIXSELL)

‘Želim život pravi – da me kompjutor ne gnjavi’, samo je jedna od poruka kampanje ‘Neću biti Robot’ koju je započela Zajednica Susret, koja se bori protiv ovisnosti novog doba. A jedna od njih je svakako buljenje u pametne telefone i ekrane računala

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Obično kreće iz dosade, a onda se najčešće zakači za mobitel. 12-godišnja Lucija ipak se trudi pronaći alternativu.

“Ja sam na mobitelu dva do tri sata na dan, što mislim da je dosta i da bi manje trebala biti na mobitelu. Inače gledam videa na Youtubeu i Instagramu”, priča nam Lucija Kaplowitz, učenica OŠ Cvjetno naselje u Zagrebu.

Mnogi njezini vršnjaci tako provode djetinjstvo. No, tome su, barem u njezinoj školi stali na kraj.

“Kućni red naše škole ne dozvoljava da učenici koriste mobitele tijekom nastave ili za vrijeme testova tada ih odlažu u posebnu kutijicu, a pod velikim odmorom se smiju poigrati na svom vlasništvu”, kazala je Nataša Batnožić, ravnateljica OŠ Cvjetno naselje u Zagrebu.

Svjesni ovog problema, iz organizacije za borbu protiv ovisnosti pokrenuli su kampanju – Nisam ROBot!

“Cilj kampanje je usmjerenost na vrijeme – vrijeme provođenja na tehnologijama. Želimo govoriti o tome da je vrijeme to što je štetno ukoliko je predugo, a ne tehnologija. Želimo biti subjekti ovog života, a ne objekti”, objasnila je Suzana Horvat Kutle, predsjednica udruge Zajednica Susret.

Loše ocjene i povlačenje u sebe samo su neki od simptoma ovisnosti o internetu.

Koji onda savjet roditeljima možete dati?

“Najvažnije je da roditelji što više vremena provode s djecom. Da se djecu potiče na aktivnosti i da slobodno vrijeme provode s vršnjacima”, tvrdi Ivan Ćelić, psihijatar Klinike za psihijatriju Vrapče.

Moderna tehnologija je prije svega ugoda, estetska priča, priča događaja, a dječiji mozak i ljudski mozak traže događaj, a to je problem.

Kao i sa svakom navikom, i ovu treba osvijestiti.

“Kad idemo na izlet, prvo pitanje u autobusu vam je – ima li Wifi i koja je šifra? Eto što je moderno doba donijelo”, dodaje ravnateljica škole.

Donijelo je napredak, ali ako se pametno koristi. Više aktivnosti, manje pasivnosti!
Donna Diana Prčić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari