RETRO-FUTURIZAM

Vraća se legendarni Renault 5! Vjerovali ili ne, stiže i Renault 4!

Renault je na današnjoj konferenciji za medije potvrdio da će lansirati novu verziju popularnog modela 5, kao električni hatchback. Danas je predstavljen prototip tog automobila!

“Uskrsnuće” Renaulta 5 dio je velikog novog plana oživljavanja legendarnih modela francuskog automobilskog diva.

Novi prototip Renault 5 preuzima stilske i dizajnerske odlike svog prethodnika koji je Renault proizvodio od 1972. do 1996. godine. Predstavljen je kao jedan od 14 novih modela – uključujući sedam potpuno električnih vozila – koje će francuska marka lansirati do 2025. godine.

Iako nepotvrđena vijest, upućeni sugeriraju da će im se u budućoj postavi tvrtke pridružiti nova električna inačica Renaulta 4 supermini!

Francuska je tvrtka otkrila prototip tijekom otkrivanja strateškog plana ‘Renaulution’ koji je osmislio novi šef Luca de Meo. Gradski automobil s pet prototipa bit će ključni dio Renaultovih napora da 30% njegove prodaje do 2025. godine budu – električna vozila .

De Meo, koji je za vrijeme svog rada u Fiatu bio ključan za oživljavanje modela 500, rekao je: “Iz iskustva znam da ponovno otkrivanje kultnih proizvoda podiže zanimanje za cijelu marku. Ovo je kultno vozilo po cijeni koju si mnogi mogu priuštiti. A ovo je samo početak za cijelu marku Renault. ”

Prototip Renault 5 električni je model, dizajna koji sadrži brojne reference na razne verzije originalnog 5, uključujući kultne klasične verzije Supercinq i R5 Turbo, iako s modernim EV-om.

Prednja su svjetla oblikovana po uzoru na originalni dizajn, dok se na prednjem dijelu nalazi EV priključak za punjenje smješten na mjestu gdje je rešetka hladnjaka postavljena na original.

Šef dizajna Renaulta Gilles Vidal rekao je: „Dizajn prototipa Renault 5 temelji se na R5, kultnom modelu naše tvrtke. Ovaj prototip jednostavno utjelovljuje modernost, vozilo relevantno za svoje vrijeme: urbano, električno, atraktivno.”

Osim obveze da se do 2025. godine lansira sedam novih EV-a diljem svijeta, nije istaknut vremenski okvir kada bi 5 EV mogao krenuti u proizvodnju. Opisan kao gradski automobil, model bi mogao zamijeniti izuzetno uspješni Zoe EV kao kompaktni električni mezimac tvrtke

Originalni Renault 5 predstavljen je 1972. godine, dizajniran da popuni veliku prazninu između Renaulta 4 i Citroëna 2CV na francuskom tržištu malih automobila.

Konačni dizajn ostao je blizak originalnim skicama dizajnera Michela Bouea, s pomalo nekonvencionalnim detaljima. Ispod karoserije, R5 je koristio mnoge mehaničke dijelove iz Renault 4 i Renault 6, a imao je i pogon na prednje kotače s izborom dva motora.

Automobil je bio veliki hit: do 1980. bio je jedan od najprodavanijih automobila na svijetu. 1976. iznjedrio je i Renault 5 Alpine. Potom je 1980. godine uslijedio kultni R5 Turbo koji je imao turbo motor u putničkom prostoru iza vozača.

Druga generacija modela 5, poznata kao Supercinq, lansirana je 1984. godine s revidiranim izgledom i izgrađena na novoj platformi. Kao glavni Renaultov supermini učinkovito ga je zamijenio Clio koji je lansiran 1990. godine, iako je Supercinq na nekim tržištima ostao u prodaji do 1996. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj