Zalagaonice sve popularnije među Hrvatima! Pogledajte što se sve ostavlja…

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Građani ostavljaju ono što mogu ili moraju u zamjenu za novac

Kako bi osigurali egzistenciju, sve veći broj Hrvata prodaje svoje uspomene. Zbog toga, sve popularnije postaju zalagaonice. Zlato, prijenosna računala, antikviteti. Građani ostavljaju ono što mogu ili moraju u zamjenu za novac, a u posljednje vrijeme, kažu prodavači, u Hrvatskoj ih je sve više.

Tipičan dan u zalagaonici. Građani stižu na procjenu. Anđelka je htjela vidjeti koliko su vrijedni njezini stari satovi kao i novčanice kojima je plaćala u bivšoj državi.

“Imamo tu stare satove, radim red u stanu, nemam više od njih koristi, nitko nema interes od djece pa svi drugačije vide satove, a ove stare novčanice su izgubile vrijednost”, kazala je Zagrepčanka Anđelka.

Dolaze svi naraštaji

Ipak, zbog teške financijske situacije brojni su građani u zalagaonicama ostavili svoju povijest. No, pravila nema, dolaze svi naraštaji. “Kod nas dolaze od mlađih do starijih. Primjerice studenti koji trebaju za knjigu pa dođu kod nas pa pitaju za prodaju mobitela, fotografije”, kazala je djelatnica u zalagaonici Gordana Ćibarić.

U zagrebačkoj zalagaonici koju smo posjetili bave se isključivo vintage predmetima, dok druge zalagaonice uglavnom otkupljuju zlato i prijenosna računala.

“Od starih pisaćih pribora, starih razglednica, starih poštanskih maraka, starih novčanica, kovanica”, kazao je vlasnik zalagaonice Enes Dorić.

Dok neke stvari nisu na prodaju – poput postera Rolling Stonesa s potpisima članova grupe, telefon sa žicom iz 60-ih, kakav mlađe generacije vjerojatno ne pamte, stoji 200 kuna. Cijene dosežu i nekoliko stotina tisuća kuna za primjerice vrijedne satove.

Prodavači tvrde – zalagaonice su među Hrvatima sve popularnije. Samo ih u Zagrebu ima desetak, a ukupno u Hrvatskoj, više od 20.

Većina se građana po založeno vraća, ali ima i onih koji, kažu, u zalagonice više nikad ne zakorače.
Donna Diana Prćić