Znate li što vam djeca rade na internetu? Stručnjak upozorava: ‘Lako postaju žrtve predatora’

Stručnjak za zaštitu djece na internetu upozorava: nakon samo tri klika dijete može postati žrtva predatora

U samo tri klika na društvenim mrežama, dijete može postati žrtva cyberpredatora. Stručnjaci upozoravaju, mnogi roditelji se u digitalnom svijetu vrlo loše snalaze pa su djeca nerijetko prepuštena sama sebi.

O tome kakve im opasnosti prijete otkrio nam je sudski vještak, a u zagrebačkom Muzeju iluzija odigrane su scene u kojima djeca lako postaju žrtve. Opasni viralni trendovi, nasilni i pornografski sadržaji, govor mržnje, vršnjačko nasilje… samo su nekoliko klikova udaljeni od djece.

Znaju li roditelji što im djeca rade na internetu?

Roditelji se trude voditi brigu o tome što njihova djeca ‘konzumiraju’ na internetu. Ipak, čak 92 posto roditelja ne zna što im dijete pregledava na internetu, a čak 93 posto roditelja ne želi se koristiti aplikacijama za zaštitu i siguran pristup djece internetskim sadržajima.

“Kad djeca krenu u stvarni svijet, roditelji jako puno vremena troše da ih nauče kako se ponašati u prometu, istovremenu kreću u virtualni svijet i roditelji bi trebali još više vremena porvest da im objasne kako se tamo ponašati”, kazao je Tomislav Ramljak, sudski vještak za sigurnost i zaštitu djece na internetu .

Djeca lako postaju žrtve predatora

Stručnjak za zaštitu djece na internetu upozorava: nakon samo tri klika dijete može postati žrtva predatora.

“Prvi klik je kada prihvati zahtjev za prijateljstvo, drugi je kad se krene u dublju konverzaciju i treći je kada dijete pošalje fotografiju s kojom ga predator može ucijeniti i tada automatski postaje njegova žrtva”, dodaje sudski vještak za sigurnost i zaštitu djece na internetu.

Za sigurno snalaženje u online svijetu potrebna je edukacija i djece i roditelja.

“Preporučamo da budu kritičniji prilikom objave zapisa i fotografija djece na društvenim mrežama jer ono što je jednom objavljeno ostaje zauvijek objavljeno”, kaže Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu.

Vršnjačko nasilje putem interneta doživjelo je svako treće dijete u Hrvatskoj.
Zorana Čičak

Više u VIDEOPRILOGU!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari