Zašto muškarci provode toliko vremena u WC-u?

Foto: Pexels

Po svemu sudeći, odgovor nije medicinske, već sociološke, odnosno psihološke prirode

Česte su šale na račun muškaraca i njihovog vremena provedenog u kupaonici, a većini onih koji dijele životni prostor s njima poznata je situacija u kojoj on odlazi u WC i nema ga… toliko dugo da zaboravite gdje je, ako u međuvremenu i sami ne osjetite potrebu za odlaskom u zahod. Muškarčev boravak u WC-u u prosjeku traje više od pola sata, što je, slažu se i stručnjaci, previše, piše portal Romper. 

“Nitko ne bi smio toliko dugo vršiti veliku nuždu. To znači da osoba ima problema sa stolicom – ne pije dovoljno vode i ne unosi dovoljno vlakana u organizam pa je pražnjenje crijeva teško”, objašnjava za Romper dr. Niket Sompal iz Sveučilišne bolnice Brookdale.

Predugo sjedenje na WC školjci može uzrokovati hemoroide. “Ako se dobro hranite i u organizam unosite dovoljno vode i vlakana nema razloga da velika nužda traje više od pet minuta. Trebali bi moći sjediti na školjci (i pritom se minimalno ili nikako napinjati) i u manje od nekoliko minuta ‘obaviti posao'”, dodaje dr. Sonpal. “Ako nije tako, trebali biste posjetiti liječnika”, zaključuje.

Što onda muškarci rade 30 minuta pa čak i sat vremena u zahodu?

Po svemu sudeći, odgovor nije medicinske, već sociološke, odnosno psihološke prirode. “Kupaonica za njih predstavlja sigurno mjesto  – mjesto na kojem je zaštićen od kućanski ih i obiteljskih zadataka, gdje ga nitko neće tražiti da pričuva djecu, iznese smeće ili nešto drugo”; objašnjava za spomenuti portal psihoterapeut Johnathan Alpert.

Stručnjak za veze Toni Coleman dodaje kako kupaonica kao sigurna zona ima smisla. Ovo može biti navika usvojena još u djetinjstvu, način na koji provod i vrijeme sa sobom ili izbjegava kućanske zadatke i roditeljske dužnosti. Svaka osoba i svaki odnos su jedinstveni, stoga ne možemo sa sigurnošću znati koji su razlozi nečijeg dugog boravka u WC-u.

Iskrena konverzacija najbolja je metoda rješavanja dilema pa možda i skraćivanje boravka vašeg muža ili dečka u WC-u, druga koja pali je isključivanje wifi-ja.

RTL/Život i stil

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari