MENTALNO ZDRAVLJE

Video | DOKLE TO IDE? Evo što psihijatar i TikToker kažu o ismijavanju na društvenim mrežama

Stravična priča iz Laktaša u Bosni i Hercegovini. 22-godišnji mladić kojega su snimali, a onda video dijelili po društvenim mrežama ismijavajući ga, oduzeo si je život.

Slučaj koji je šokirao cijelu regiju još jednom je pokazao kako društvene mreže mogu biti opasne, naravno zbog neodgovornih pojedinaca. I podsjetnik svima da paze što na njima rade. Ivana Ivanda Rožić ima priču koja bi vas mogla uzenemiriti.

Sramota je ovo za Laktaše. Sramota za sve koji su se smijali 22-godišnjaku. Susjed mladića Bojan Radić kazao je: “Valjda da je ujutro popio kafu s podstanarima i da je rekao: ‘Ja ovo više ne mogu izdržati.’ To jutro prije nego će izvršiti suicid.”

A on je samo tražio posao. Na razgovoru ga je jedan djelatnik snimao i postavljao pitanja kojima ga je ismijavao. Nakon što je sve objavljeno i eskaliralo na društvenim mrežama, mladić je počinio suicid jer nije mogao podnijeti toliku količinu ponižavanja i ismijavanja.

Vlasnik benzinske crpke Živojin Gligić je u šoku: “Šta ću reći!? Nije to u redu. Meni je najviše žao od svih. I njemu je krivo, Sve je to bilo nekakva šala, bio je šalijiv. Nije on nikada bio… Znaš… Bio je, onako, čovjek na mjestu.”

Redakciju RTL-a zanimalo je nekoliko stvari, primjerice, kad je taj video snimljen.

“Ja ne znam, ima 5-6 dana, ja sam to vidio na televiziji kad je bilo.” Je li s njime, s Gligićem, razgovarala policija? “Jest, ma znaju oni svi, to je sve uokolo tu.”

Taj 44-godišnjak koji je mladića snimao, na kraju je uhićen. Kao i 30-godišnjak koji je sve na internet plasirao. Kažnjavanje odgovornih zatražio je i srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik. Prenosimo njegovu objavu s Twittera:

“Osuđujem sve one koji su snimili i javno distribuirali snimke. Zaslužuju javnu osudu i kaznenu odgovornost. U narednom razdoblju radit ćemo na dopuni postojećih zakonskih rješenja kojima ćemo strože sankcionirati one koji ovakvom vrstom nasilja ugrožavaju druge osobe.”

Ova tragedija, smatra struka, samo oslikava naše društvo.

Ante Bagarić iz Klinike za psihijatriju Vrapče: “Tragični događaj je dokaz naše tragedije kao društva, onoga kuda smo mi emocionalno, mentalno stvarno krenuli. Ako mi u društvu razvijamo napadačke, agresivne, predatorske odnose, mladi će to početi usvajati.”

Da društvene mreže mogu biti itekako opasne, neprestano upozorava i Dario Marčac, TikTok mentora i kreatora sadržaja, kojeg na Istagramu i TikToku prati više od pola milijuna ljudi. Ovo je, dodaje, trenutak kada svi trebamo zastati i razmisliti o svojim postupcima, jer ljudi na društvenim mrežama gube osjećaj odgovornosti:

“Ono što je meni samom cilj i kroz sadržaj koji ja objavljujem i kroz edukacije o TikToku i o društvenim mrežama, je da osvijestim koliko je svatko od nas kao pojedinac odgovoran. Vjerujem da ni ova osoba koja je snimila sadržaj, uopće nije bila svjesna kakav će biti okidač za cijelu ovu reakciju.”

Za kajanje je sada kasno. Jer mladić od svega 22 godine oduzeo si je život zbog nečije bizarne i nimalo smiješne šale. Dečko koji je samo tražio posao, na kraju je postao predmet podsmijeha i pritiska na društvenim mrežama s kojim se nije mogao nositi, izvještava Ivana Ivanda Rožić za RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari