'SITUACIJA JE ZABRINJAVAJUĆA'

VideoŠto se događa s djecom u Hrvatskoj? ‘Postoji nekoliko problema koji su glavni uzročnici, ali najčešći je jedan’

‘U našoj sredini je još uvijek češće da djevojčice emocionalno proživljavaju i iskazuju emocije više, ali i teže ih reguliraju’, pojasnila je liječnica

Mentalno zdravlje djece nikada nije bilo gore. Prema podacima MUP-a, 2020. bio je jedan pokušaj suicida djece do 14 godina, a 2021. taj je broj skočio na 13, javlja Danas.hr RTL-a.

U jedinoj psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež u Hrvatskoj gotovo da nema mjesta ni za jednog malog pacijenta jer je preveliki broj pokušaja suicida među mladima što je jasan alarm struci da pod hitno nešto treba napraviti.

Zabrinjavajuća situacija

Ljiljana Karapetrić Bolfan, liječnica u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež. rekla je za Danas.hr da je situacija zabrinjavajuća. “Naše statistike i naša bolnica vidi porast slučajeva. Mi imamo popunjenost prekobrojnu. Služimo se raznim madracima kako bi primili zaista životnougrožavajuće situacije kod djece, to su najčešće indikacije pokušaja suicida kod mladih, a u porastu su. Od 2019. do danas je u porastu broj, a i popunjenost naših kreveta je prekobrojan već duže vrijeme”, objašnjava liječnica.

Istaknula je da postoji nekoliko problema koji su glavni uzročnici, ali da su najčešće ipak obiteljske neprilike tj. roditeljska dinamika kao nešto što djeca najčešće spominju u ambulantama. “Ako nije obitelj, onda je škola, a onda tek dolaze vršnjački problemi”, tvrdi liječnica.

“Vršnjačko izazivanje kod djece stvara osjećaj neprihvaćenosti u vlastitoj školskoj sredini i rijetko to povjeravaju roditeljima, a treba se i poraditi na osvještavanju takvih stvari i da se one shvate vrlo ozbiljno”, dodala je.

Problem s djevojčicama

Djevojčice 2-3 puta češće pokušavaju izvesti samoubojstvo, nego dječaci, a najviše se događa u dobi od 12 godine pa na dalje.

“Djevojčice su senzitivnija. U našoj sredini je još uvijek češće da djevojčice emocionalno proživljavaju i iskazuju emocije više, ali i teže ih reguliraju”, pojašnjava liječnica.

Objasnila je da neki roditelji vrše pritisak na djecu najčešće usporedbama s drugom djecom kada ju u pitanju škola, ali i tako što ne nagrađuju uspjeh kod školaraca, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views