VLADA NESTAŠICA

Mnogi žele smršaviti pomoću lijeka za dijabetes pa su pacijenti ostali bez terapije! Evo kada stižu nove doze

Ilustracija Riportal

Iako je nositelj odobrenja za lijek prijavio da će nestašice trajati do 3. ožujka, to su pomaknuli i produljili do 18. ožujka. Do nestašice je došlo zbog globalnog povećanja potražnje, navode iz HALMED-a te da će se nestašica nastaviti

U Hrvatskoj vlada nestašica lijeka Ozempic, koji se inače koristi za liječenje dijabetesa, no postao je fenomen na društvenim mrežama koje “gore od savjeta” da se upravo pomoću njega može lako i brzo izgubiti višak kilograma.

Kako su za Danas.hr potvrdili iz jedne privatne ljekarne, lijeka zaista nema i na nove doze čekat će se još nekoliko tjedana.

Nove doze tek krajem ožujka

“Nažalost, sve doze Ozempica nedostupne su. Nove doze dolaze tek krajem ožujka. Ono što smo imali u ljekarni, ‘ispucali’ smo početkom veljače. To znači da će pacijenti, oni koji lijek zaista trebaju zbog bolesti, najmanje dva mjeseca biti bez svoje terapije. Liječnici su već počeli koristiti druge mogućnosti liječenja zato što Ozempica nema. To su Rybelsus tablete ili Trulicity injekcije”, govori nam magistar farmacije u jednoj zagrebačkoj ljekarni.

Nakon što smo objavili da u ljekarnama nedostaje lijek Ozempic koji se koristi za liječenje šećerne bolesti tipa 2, no postao je popularan i za skidanje viška kilograma, iz HALMED-a su potvrdili da je prijavljena nestašica iz komercijalnih razloga.

“Za Ozempic 1 mg otopinu za injekciju u napunjenoj brizgalici inicijalno je nositelj odobrenja prijavio očekivano trajanje nestašice do 3. ožujka 2023. godine. Međutim, prema posljednjim zaprimljenim informacijama nestašica se produljuje do 18. ožujka. Ozempic 0,5 mg otopina za injekciju u napunjenoj brizgalici: očekivano trajanje nestašice do 15. ožujka 2023. godine. Ozempic 0,25 mg otopina za injekciju u napunjenoj brizgalici: očekivano trajanje nestašice do 18. ožujka 2023. godine”, naveli su iz HALMED-a.

‘Do nestašice lijeka došlo je zbog globalnog porasta potražnje’

“Koja je dijelom uzrokovana primjenom lijeka izvan odobrenih indikacija ovog lijeka, što je utjecalo i na opskrbu tržišta u Hrvatskoj. Nestašica lijeka prati se na razini EU te se poduzimaju mjere za njeno ublažavanje. Zato će se nastaviti povećavati proizvodnja predmetnog lijeka kako bi se zadovoljile potrebe. Međutim, očekuje se da će se, nažalost, povremene poteškoće u opskrbi predmetnim lijekom na razini EU-a nastaviti tijekom 2023. godine”, ističu iz HALMED-a.

Nastavljaju da su u Hrvatskoj dostupni drugi lijekovi namijenjeni liječenju šećerne bolesti tipa 2, uključujući lijek Rybelsus, koji sadrži istu djelatnu tvar (semaglutid) te se koristi za iste indikacije kao i lijek Ozempic.

“Napominjemo da se navedena dva lijeka razlikuju prema putu i učestalosti primjene – lijek Rybelsus ima farmaceutski oblik tableta te se primjenjuje svakodnevno, dok se lijek Ozempic primjenjuje potkožnom (supkutanom) injekcijom jednom tjedno”, ističu iz HALMED-a.

Nisu zabilježene druge nestašice lijekova za liječenje šećerne bolesti

Osim ovog, nisu zabilježene druge nestašice lijekova u skupini lijekova za liječenje šećerne bolesti.

“Upućujemo pacijente da se za sve potrebne informacije o izboru i primjeni odgovarajućeg lijeka obrate svome liječniku specijalistu koji ima potpuni uvid u cjelokupno zdravstveno stanje i medicinsku dokumentaciju te može odrediti odgovarajuću zamjensku terapiju”, savjetuju pacijente.

Pitali smo i kolika je bila potrošnja lijeka Ozempic te je li i koliko porasla. Kažu, podatke za 2022. tek prikupljaju i objavit će ih u rujnu ove godine. Posljednje podatke koje imaju su iz 2021.

“Semaglutid u 2021. godini ima potrošnju od 0,04 definiranih dnevnih doza na tisuću stanovnika po danu (DDD/TSD) i čini 1,6 % potrošnje od analoga glukagonu sličnog peptida1 (GLP-1) i 0,07 % potrošnje od svih oralnih antidijabetika. Financijski izraženo, semaglutid u 2021. godini ima potrošnju od 34,99 milijuna kuna i čini 40,48 % potrošnje analoga glukagonu sličnog peptida1 (GLP-1) i 11,26 % potrošnje od svih oralnih antidijabetika. Semaglutid je relativno novi lijek na našem tržištu, polako se probija prema većem udjelu u potrošnji. Potrošnja u DDD/TSD nije razmjerna, odnosno relativno je niska prema ukupnoj potrošnji oralnih antidijabetika s potrošnjom u kunama. Udio potrošnje u kunama izraženo u % je značajan, uzimajući u obzir odnos prema skupini GLP-1 i ukupnim oralnim antidijabeticima jer su ovo noviji, skuplji lijekovi”, navode iz HALMED-a, prenosi Danas.hr.

Podsjetimo, danas smo objavili da ovog lijeka nema u ljekarnama već duže vrijeme, a Jutarnji list donosi kako je za sve kriv trend mršavljenja kojim se koristi ovaj lijek.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari