NONA IZ ŽMINJA: Ima 107. godina, živjela je u nekoliko državnih sistema i prošla brojne ratove

U Žminju živi najstarija Hrvatica. Ime joj je Nona Kata i napunila je 107 godina, a osim što malo slabije čuje, prilično je vitalna

Baka Nona ima impresivnih 107. godina. I zbog toga je posebna. Štoviše, najposebnija. Superbaka iz Žminja najstarija je Hrvatica. Rođena je godinu dana prije Majke Tereze – 1909.

Godine su ostavile traga na Noninu sluhu i vidu, pa joj treba govoriti glasnije i iz blizine. No odličnog je mentalnog zdravlja. Dobro se sjeća povijesti koju je proživjela, a nije izgubila ni smisao za humor. Suprug joj je preminuo 1996. i to u 95-oj godini.

Ima trojicu sinova starih preko 80 godina, četiri unuka, devet praunuka i četiri prapraunuka. Nona Kata ne hoda jer su joj se, kako kaže, koljena ‘istrošila’. Ima dijabetes, visoki tlak i bubrežne kamence, ali nema potrebe za česte odlaske liječniku. Nikada nije bila ozbiljnije bolesna.

“Hvala Bogu ništa me ozbiljnije ne boli. Kad stojim tako mirno mi je dobro”, kaže Nona.

Tajnu svoje dugovječnosti pripisuje teškom radu, domaćoj hrani i umjerenosti u svemu. Najviše uživa u pršutu i siru, ali teže jede jer ima tek nekoliko zubi. A kao eliksir za dug život navodi i rakiju i vino.

“Sve sam pila. I vino i rakiju. Sad je sve zabranjeno. Ne smije se zato što imam 107 godina pa je doktor rekao da ne smijem”, tvrdi Nona.

Kao mlada bavila se poljoprivredom i sve radila sa svoje dvije ruke bez pomoći tehologije, iako priznaje kako joj je bilo ljepše kad je stigla struja. Sjeća se i svih vladavina od Austrije, preko Italije, pa do Tita i Jugoslavije. Najljepše razdoblje bilo joj je, jednostavno kaže, kad je bila mlada.

Imala je tri sestre i jednog brata. Posljednja sestra umrla je u 100. godini tako da su, kaže snaha Marija, svi imali “dobar gen”.

Baka prekrasnog duha koja je mnoge ispratila i naučila. Pa i nas.
Željka Felbar

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari