SENZACIONALAN ZAHVAT

Video | Prva u Hrvatskoj i treća u svijetu: Mladiću (21) rekonstruirali ligamente! Evo detalja revolucionarne operacije

‘Čisto da vam predočim – kada se ozlijedi jedno koljeno – stopa takvih ozljeda u svijetu je 0,02 posto kada se ozljede dva koljena bilateralno – to su ekstremno ekstremno rijetke ozljede. U literaturi su samo dva rada da su opisali takve ozljede’, objasnio je Goran Vrgoč, specijalist ortopedije i traumatologije u KB Sveti Duh

Teška prometna nesreća i najteža ozljeda koljenskog zgloba. Kristian je prebačen iz Splita u Zagreb i operiran prije 4 dana.

“Sigurno osjetim da ide na bolje. Petak je bio malo bolan, prespavao sam ga dosta, ali nakon toga – možda su dva dana prošla, ozljeda se više uopće ne osjeti. Prije ove operacije je 20 stupnjeva bilo što sam mogao saviti koljeno. Više od toga je bila grozna bol i nije se moglo”, rekao je za RTL Danas Kristian Jadrijević-Cvrlje, pacijent.

Sada koljeno može saviti za 40 stupnjeva. Dva sata trajala je kompletna rekonstrukcija četiri ligamenta desnog koljena.

“Riječ je o složenoj ozljedi koljena, ustvari kod ovog pacijenta je jedinstveno to što je imao ozljede na oba koljena – luksaciju i lijevoga i desnoga. Na obadva koljena su znači puknuta tri od 4 najvažnije strukture u koljenu”, kaže Saša Janković, specijalist ortopedije u KB Sveti Duh.

Kažu – uspjeli su prvi put u Hrvatskoj, treći put u svijetu – najsuvremenijom medicinskom opremom i minimalno invazivnom kirurškom metodom.

“Čisto da vam predočim – kada se ozlijedi jedno koljeno – stopa takvih ozljeda u svijetu je 0,02% kada se ozljede dva koljena bilateralno – to su ekstremno ekstremno rijetke ozljede. U literaturi su samo dva rada da su opisali takve ozljede”, objašnjava Goran Vrgoč, specijalist ortopedije i traumatologije u KB Sveti Duh.

Najgori scenarij bio je amputacija. Tim od osam stručnjaka mu je spasio funkcionalnost koljena.

“Za mene je bilo vrlo izazovno dinamično, situacija se lijepo razvijala. Sve je išlo po planu. Par dana ranije smo znali ukratko što ćemo raditi”, kaže Branka Šajnović, instrumentarka na Zavodu za ortopediju KB-a Sveti Duh.

Svaki segment operacije već su prošli nekoliko puta – sada su sve odjednom.

“Kao puzzle. Imate dijelove – sad smo ih sve složili samo u jednu sliku. Kada se radi rekonstrukcija prosječno trajanje kod ortopeda je sat vremena, mi smo napravili 4 ligamenta ispod dva sata”, dodaje Vrgoč.

“Mi smo morali raditi sve s ligamentima koje pacijent ima na toj nozi, nismo mogli koristiti drugu nogu – jer ga još čeka operacija drugog koljena”, kaže Saša Janković, specijalist ortopedije u KB Sveti Duh.

Dvadeset-jednogodišnjak krenuo je s fizikalnom terapijom.

“Definitivno mi je najveća želja da prohodam, nakon dva i pol mjeseca. Ne znam, naležao sam se dovoljno. Ne trebam više ni godišnji odmor ni ništa”, govori Jadrijević-Cvrlje.

Nova operacija ga čeka za dva mjeseca. Isti tim stručnjaka će mu operirati lijevo koljeno. Želja, da stane opet na svoje noge, mogla bi mu se ispuniti – na jesen, izvještava Leona Šiljeg za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari