SMETA LI VAS „JUŽINA“? Psihijatri poručuju: ‘Ako nešto ne možemo izmjeriti, ne znači da ne postoji’

Ponovno je južina. Kao i prije nekoliko dana kada je također zabilježen velik broj smrtno stradalih u prometnim nesrećama i u napadima. Utjecaj južine mnogi banaliziraju tvrdeći da ga ljudi umišljaju

Olovno nebo praćeno južinom potiče na nervozu, ljutnju, pospanost, melankoliju.

Još u Dubrovačkoj Republici postojao je propis – zakoni se nisu donosili za vrijeme južine. Tako bi, kažu oni koji je na svojoj koži osjete, i danas bilo najbolje.

Dugo je utjecaj vremena i struka omalovažavala. Psihijatri danas potvrđuju – za to postoje i znanstvena objašnjenja. Među ostalim, pad atmosferskog zraka povezuje se s padom tlaka u organizmu.

“Ono što mi ne znamo i ne možemo izmjeriti, ne znači da mi nećemo moći izmjeriti i ono što su naši stari osjetili, opisali empirijom, iskustvom, intuicijom ako hoćete – to ne znači da to ne postoji, upravo to trebamo poštivati. Ono što ne znamo mjeriti, ne znači da to ne postoji”, kaže psihijatrica Vjera Matković Ferreri i dodaje:

“Najbolje bi bilo poslušati svoje tijelo i ako nam se miruje da mirujemo, ako nam se spava da spavamo, ali najčešće taj luksuz nemamo pa onda nekako ili zatomimo ili nastojimo se stimulirati u takvim danima s nečim, ali to u principu dugoročno nije dobro”.

Južina utječe na promjenu raspoloženja i ponašanja. Kronične bolesti su izraženije, osjećamo se psihički i fizički loše.

Dok nebo od olova sjedi ljudima nad glavama, neke stvari treba odgoditi, bolje se zaustaviti i dva puta promisliti.
Ida Balen

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari