SVE DEPRESIVNIJA NACIJA: U pet godina, za 20 posto porasla potrošnja lijekova za smirenje i antidepresiva

Na sredstva za smirenje i lijekove protiv depresije na godinu se potroši čak 160 milijuna kuna

Hrvati su pod stresom svaki dan, a protiv njega se najviše bore lijekovima za smirenje i antidepresivima. Njihova potrošnja u pet godina porasla je za gotovo 20 posto, a psihologinja iz naše priče prtiv stresa ima i jeftinije rješenje.

Stres na svakom koraku. Psiholozi tvrde da mu nitko ne može pobjeći, a stvoriti se može u samo tri sekuuunde.

“Pa ne znam, različite životne situacije u kojima se nalazim”, kaže nam Ilijana iz Zagreba.

“Kod mene je stres činjenica da imam toliko godina kolko imam”, dodaje Davor.

Jeste li pod stresom?

‘Ne! Veliki osmijeh na lice i uživanje u ovom prekrasnom sunčanom danu i pozitivnoj energiji”, poručuje Slavica iz Osijeka.

Najveći stres je gubitak bliske osobe, ali stresnih je situacija još.

“Otkaz, rad na određeno, neizvjesnost je isto tako vrlo visoki stres. Dogodilo nam se od jutros barem pet stvari koje su nas stavile u stresnu situaciju, to je postala jedna moderna bolest, koja smanjuje našu koncentraciju, koja smanjuje kvalitetu i kvantitetu rada, koja djeluje na našu kreativnost”, kaže psihologinja Ljubica Uvodić-Vranić.

Bijeg od stresa Hrvati traže u anksioliticima i antidepresivima. Prije šest godina na tisuću stanovnika pilo ih se 86 na dan. Prošle godine ta brojka je porasla na 102 tablete. Na sredstva za smirenje i lijekove protiv depresije na godinu se potroši čak 160 milijuna kuna. Posebno stresno je blagdansko vrijeme u kojem, uz potrošnju, rastu i očekivanja.

“Očekujemo da će netko pokazati svoju ljubav prema nama tako što će potrošiti puno novaca, a vjerojatno ih nema. Očekujemo da ćemo se baš taj dan nekako posebno družiti s obitelji, a koji put se smao posvađamo ili se čak ne uspijemo okupiti”, tvrdi Uvodić-Vranić.

Psihologinja tvrdi – stresa se moguće riješiti jednostavnom vježbom u 20 minuta.

“Počinje sa šesnaest dubokih udisaja, jer mozak nam radi na kisik. Iza toga zamišljamo brojeve, slova ili šetamo po nekoj lijepoj slici pa se koncentriramo na neki jednostavni materijal”, kaže Uvodić-Vranić.

Umjesto posezanja za tabletama, u stresnim situacijama ponekad je dovoljno samo sjesti i skrenuti misli na nešto ljepše.

U videu pogledajte što je o ovoj temi u RTL-u Danas rekla psihologinja Iva Kantolić.
Ines Goda

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari