LIFESTYLE KOLUMNA

„ZEN I IZOLACIJA SE LJUBE“: Naša suradnica predstavlja vam serijal “Zen s Ivom”

Iva će na Riportalu povremeno objavljivati lifestyle kolumne, zdrave recepte, savjete za samostalno vježbanje joge, kao i tekstove o različitim vrstama prehrane

Naša nova suradnica Iva Matić, 26-godišnja Riječanka, magistrirala je novinarstvo i odnose s javnostima, a uskoro je certificirana učiteljica joge. Prije šest godina posvetila se zdravoj prehrani, hrani se zdravije tj. nutritivno punovrijednije i osvještenije.

Dvije godine vodi svoju Facebook stranicu Zen Iva na kojoj daje prijedloge za smislenije, ali vrlo jednostavne obroke, ukazuje na važnost slušanja vlastitog tijela i piše o prihvaćanju „nedostataka“ koje svi imamo, poput akni i „špeka“.

Osvrće se i na nebuloze poput tablica koje određuju koja je naša idealna težina, ukazuje na prihvaćanje drugačijih od nas, na ravnopravnost i literaturu kojom se koristi na svome putu. Potiče na aktivnosti koje su u skladu s osobom koja ih izvodi, dok sebe najviše pronalazi u šetanju, laganom trčanju, plesanju i vježbanju joge. Svakodnevno promišlja o aktualnostima i na koji način kao pojedinac može doprinijeti ne samo boljem sutra, već i boljem sada.

Na Riportalu povremeno će objavljivati lifestyle kolumne, zdrave recepte, savjete za samostalno vježbanje joge, kao i tekstove o različitim vrstama prehrane. „Zen i izolacija se ljube“ je njezina prva lifestyle kolumna na portalu.

ZEN I IZOLACIJA SE LJUBE

Egu ovih dana dođe svašta da napiše. On se iščuđava agresiji, panici i razmišljanjima nestručnih osoba na društvenim mrežama, pa bi svako toliko htio preuzeti kontrolu i krenuti nekontrolirano tipkati po tastaturi. S druge strane, najradije bi obrisao sve društvene mreže, bacio televiziju s trećeg kata, jer dolje ionako nema ljudi, i prekinuo internetsku preplatu s A1. Smirujem ga jer shvaćam da ni jedna ni druga strana nisam ja. To su trenutne misli, a ovih su dana one posebno intenzivne. Koliko god bih se voljela očitovati na takav način i pokazati da i moj ego na ovom svijetu ima svoj glas, što time postižem? Najvažnije što mogu, kao što bi mogli svi mi, jest početi od sebe.

Promotriti svoje misli, razmisliti je li pametno učiniti ono što ego nalaže, zaštititi druge od sebe i sebe od drugih. Biti kod kuće, nadajući se da su i drugi u toplome, upijati sunce s prozora ili balkona, jesti nutritivno punovrijednije, koliko je to u ovoj situaciji moguće. Jer, i tržnice su zatvorene zbog nepridržavanja, zbog tog istog ega. Ne pišem to osuđujući, već samo promatrajući. Kada krenu one nešto lošije misli, otresem kroz ples i dobru glazbu. Pa, ipak mi je onda potreban taj internet, ma što ego zna? Kada se osjetim povezano s drugima i sve one dobre vibracije koje stižu kroz tjelovježbu, meditaciju i umjetnost, te iste vibracije šaljem dalje kroz duhovite memove, urnebesne video isječke i pozive bliskim osobama. Napokon zaista imam vremena za ono što sam dugo odgađala. Napokon sam dobila priliku ne planirati toliko unaprijed, jer sve je sada neizvjesno.

Nastavljam, kao i do sada, cijeniti ono što imam na tanjuru, jer bilo je kriza takvih da ljudi nisu imali što za jesti. I svjesna sam da je tako mnogima i sada. U čemu je problem ako je naš jedini kolektivni zadatak da boravimo u svojim domovima i ne ugrožavamo druge? Koprca se ego? On bi sada na daleka putovanja, u kafić na sunce, šoping centar ili na skijanje? Normalno je da se koprca i neka se koprca, treba ga ostaviti u tome radeći ono što volimo, virtualno grleći one koje volimo i zahvaljujući se što je ovo jedino što moramo. Lupanjem po tastaturama, „šeranjem“ neprovjerenih informacija od prijatelja njegovog prijatelja sestrične na Facebooku, zastrašivanjem, često i nenamjerno,idemo sasvim nekim drugim putem. Ostati zen, ostati prisebni, okrenuti na vedriju stranu.

Znao je to još dobri stari Winnie the Pooh:
„Zamisli da je neko stablo palo, Pooh, a mi bili ispod njega“ – reče praščić.
„Zamisli da nije“ – reče Pooh nakon pomna razmišljanja. Praščić je bio umiren tim odgovorom.

Prenijela bih to na ovu situaciju ovako – ne sjediti ispod labavog stabla, pa i ne zamišljati da će stablo pasti na nas. Biti oprezni, ali ne u strahu. Strah izaziva stres, stres izaziva bolesti. To je i znanstveno dokazano, a proteklih smo se tjedana dobrano uvjerili da znanstvenici imaju puno više provjerenijih informacija od nas.

Još jedna od stvari koje svi možemo napraviti je podržati lokalne OPG-ovce zahvaljujući kojima kroz cijelu godinu „bildamo“ naš imunitet: https://www.facebook.com/groups/203434424268366/.

A za zdrave recepte, pokoju riječ o jogi i ostalim promišljanjima zapratite: https://www.facebook.com/omzeniva/, da si uljepšate ove izolirane dane.

Živjeli!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari