FESTIVAL DOKUMENTARNOG FILMA

19. Liburnia Film Festival uplovljava u Art-kino uz odabrane pobjedničke filmove

Na repertoaru gostujućeg programa ovogodišnjeg Liburnia Film Festivala u Art-kinu nalaze se dobitnik posebnog priznanja žirija i nagrade za najbolju montažu Bijeli Božić Josipa Lukića, dobitnik nagrade publike Jedna od nas Đure Gavrana i Nulti krajolik Brune Pavića, nagrađen za najbolju fotografiju i dizajn zvuka. Ulaz na program slobodan je za sve posjetitelje!

Prvi od ukupno pet filmskih festivala koji ovog rujna gostuju u Art-kinu susjedni je Liburnia Film Festival koji od 12. do 13. rujna donosi dio ovogodišnjih pobjedničkih filmova, u sklopu programa Liburnia uplovljava.

Nedjelja, 12. rujna s početkom u 20 sati, rezervirana za dokumentarnu šetnju gradskim parkom redatelja Josipa Lukića, Bijeli Božić, dobitnika posebnog priznanja žirija 19. Liburnia Film Festivala. Kako stoji u obrazloženju žirija, film je nagrađen zbog „intimističkog portreta bijelog muškarca u poziciji nemoći i angažiranog vapaja u kojem se stereotipi hrvatstva rasprskavaju poput vatrometa koji za sobom ostavlja tek pepeo letargiju”. Uz posebno priznanje, film je ponio i nagradu za najbolju montažu koju zajedno potpisuju Josip Lukić i Elena Radošević.

U nastavku slijedi dobitnik nagrade publike, dokumentarni film Jedna od nas redatelja Đure Gavrana koji prati reakcije nekadašnjih razrednih kolega na otkriće o seksualnom zlostavljanju jedne od kolegica. Naime, na proslavi petnaeste godišnjice mature kolege iz razreda razgovaraju o poslu, djeci i srednjoškolskim dogodovštinama, pokušavajući pronaći način da započnu razgovor o šokantnoj spoznaji traumatičnog iskustva. Film je svoju svjetsku premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu, a među nagrade ubraja i posebno priznanje žirija na ovogodišnjem ZagrebDoxu.

Idućeg dana, 13. rujna u 20 sati, na programu je esejistički pejzažni dokumentarac Nulti krajolik Brune Pavića, nagrađen za najbolju fotografiju i dizajn zvuka, o maloj primorskoj zoni devastiranoj prisustvom industrijskih objekata. Film prati živote četvero protagonista koji preživljavaju u borbi s opasnim objektima ili pak žive u skladnom suživotu s njima. Pritom se prizori iz njihovih života isprepleću s performansima, dočaravajući prilagodbu ljudi i životinja na devastirani okoliš.

Liburnia Film Festival najstariji je festival dokumentarnog filma u Hrvatskoj i jedini festival koji prikazuje isključivo recentne hrvatske dokumentarce, dok popratni program Liburnia uplovljava širi priču o dobrim hrvatskim dokumentarcima diljem zemlje, uz gostovanja odabranih pobjedničkih filmova s prethodnog izdanja festivala.

Ulaz na program Liburnia uplovljava u Art-kino slobodan je za sve posjetitelje, a rezervacije mjesta zaprimaju se putem e-pošte ulaznice@art-kino.org.

Više na https://www.art-kino.org/hr/

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari