POZNATI KNJIŽEVNIK

Knjiga na nezgodnim mjestima: Ivica Prtenjača na kozalskoj cesti između bivšeg fašističkog doma i Brodokomerca

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Ivica Prtenjača je riječko dijete pa nam se čini i prikladnim što s ovim poznatim hrvatskim autorom autorski susret radimo doslovno – na cesti. S nje je uvijek nekako sve i kretalo, a na kojoj nas omeđuju bivši fašistički dom i kvartovski dućan Brodokomerca.

U ponedjeljak 13. 9. u 19 sati na cesti na Kozali ispred zgrade MO Kozala, pokraj Brodokomerca, održat će se novi susret iz ciklusa Gradske knjižnice Rijeka “Knjiga na nezgodnim mjestima“, a ovoga puta druženje će činiti razgovor s poznatim književnikom Ivicom Prtenjačom. Susret se radi u suradnji su kozalskom Udrugom SMART KVART.

Broj sudionika na samoj lokaciji je ograničen na 25, a obvezne su prijave na mail prijave.programi@gkri.hr. Susret ćete moći pratiti i uživo kroz prijenos na Facebook stranici Gradske knjižnice Rijeka.

Ivica Prtenjača rođen je 27. siječnja 1969. u Rijeci, gdje je studirao kroatistiku na Pedagoškom fakultetu. Radi od svoje petnaeste godine kao čitač vodomjera, naplatničar plina, dostavljač sladoleda, skladištar, građevinski radnik, galerist, serviser vatrogasnih aparata, trgovac, knjižar, voditelj marketinga, glasnogovornik. Živi i radi u Zagrebu. Piše poeziju, prozu, dramske tekstove, novinske kolumne, a često vodi i književne festivale, promocije ili književne sajmove. Pojedine pjesme, ciklusi ili knjige prevedeni su mu na dvadesetak jezika. Sudjelovao na dvadesetak europskih poetskih festivala i susreta kao pozvani hrvatski predstavnik. Uvršten u više antologija, izbora, pregleda i povijesti hrvatske književnosti.

Objavio knjige:

– “Pisanje oslobađa”, poezija, Meandar, Zagreb, 1999.
– “Pisanje oslobađa”, elektroničko izdanje 2007.
www.elektronickeknjige.com – “Yves”, poezija, Meandar, Zagreb, 2001.
– “Yves”, poezija, elektroničko izdanje , 2009.
– “Nitko ne govori hrvatski” (s Brankom Čegecom i Miroslavom Mićanovićem),
izbor iz poezije, dvojezično hrvatsko/francusko izdanje, Meandar, Zagreb, 2002.
– “Uzimaj sve što te smiruje”, poezija, Meandar, Zagreb, 2006.
– “Dobro je, lijepo je”, roman, Profil, Zagreb 2006.
– “Nedjeljni ručak”; drama; režija Tomislav Pavković;
praizvedena 27.12.2007. – Filodrammatica, HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci
– “Okrutnost”, pjesme, Profil multimedia, DHK – Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, 2010.
– “Kod Yvesa”, knjiga priča, Profil, Zagreb, 2011.
– “Brdo”, roman, VBZ, Zagreb, 2014.
– “The Hill” (engl. prijevod romana Brdo), 2015.
– “Tiho rušenje”, roman, VBZ, Zagreb, 2017.
– “Bršljan”, priče, Bibliofil, Zagreb, 2017.
– “Plivač”, roman, VBZ, Zagreb, 2019.
– “Tišina i njezine olovke”, pjesme, VBZ, Zagreb, 2020.

Program “Knjiga na nezgodnim mjestima” Gradske knjižnice Rijeka kroz inovativni sadržajni, prostorni i tehnološki okvir konceptualizira domaću književnost i publicistiku održavanjem specifičnih tematskih razgovornih susreta s književnim i stručnim autorima na nekonvencionalnim urbanim lokacijama na riječkom području omogućujući neposrednije prožimanje zajednice, autora, knjiga i čitanja, a uključujući u razgovor arhitekte, urbaniste, urbane aktiviste. Programom se čitanje promovira na terenu neposredne prakse u zajednici i s ključnom porukom da najveći dometi hrvatske knjiške produkcije trebaju živjeti s ljudima, izvan prostora tradicionalne kulture a ujedno mogu služiti i za promišljanje konkretnih problema i izazova budućnosti.

Program se odvija uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari