EVO KADA

„Braća Karamazovi“ u režiji Olivera Frljića i „San Ivanjske noći“ u režiji Paola Magellija uskoro gostuju u „Zajcu“

Uskoro na daske HNK Ivana pl. Zajca stižu dvije nagrađivane predstave dvojice glasovitih redatelja različitih generacija koje povezuje to što su, svaki na svoj inovativan način, mijenjali i mijenjaju kazalište čineći ga uzbudljivim mjestom.

Tako u subotu 26. listopada 2024.  gostuju „Braća Karamazovi“ u režiji Olivera Frljića i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, a u utorak 29. listopada, u okviru programa Konzorcija hrvatskih nacionalnih kazališta, Shakespeareov  „San Ivanjske noći“ u režiji Paola Magellija i produkciji HNK-a iz Varaždina.

Braća Karamazovi

Priča o svijetu razarajuće obitelji Karamazov u formi dvostruke predstave i u inovativnoj režiji Olivera Frljića gleda se u jednom dahu. Naime, predstava „Braća Karamazovi“  suvremena je obrada klasika ruske književnosti F. M. Dostojevskog  koja se odvija u formi dviju predstava nudeći cjelokupni uvid u kompleksne linije radnje zbog kojih se ovaj roman smatra najcjelovitijim djelom Dostojevskoga. 

Prva predstava „Karamazovih“ naslovljena je prvim dijelom poznate Tolstojeve rečenice Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, a druga Svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način.

U obje predstave glume Ugo Korani, Dado Ćosić, Adrian Pezdirc, Jerko Marčić, Linda Begonja, Katarina Bistrović Darvaš, Danijel Ljuboja, Mateo Videk, Dean Krivačić, Milica Manojlović, Milivoj Beader, Ivan Pašalić, Hrvojka Begović, Petra Svrtan i Rok Juričić.

Sada već slavni diptih Olivera Frljića iz sezone u sezonu oduševljava publiku u Zagrebu i na brojnim gostovanjima. Predstava je do sada osvojila mnoge važne nagrade, uključujući one za režiju te za najbolja glumačka ostvarenja. Oliver Frljić dobio je nagradu za najbolju režiju na 62. međunarodnom kazališnom festivalu MESS, Ugo Korani Nagradu Vladimir Nazor i Nagradu hrvatskog glumišta 2022. godine dok je Linda Begonja dobitnica Nagrade za najbolju žensku ulogu na 35. Gavellinim večerima.

Kritika je „Braću Karamazove“ ocijenila prijelomnim kazališnim umjetničkim događajem te briljantno zamišljenim, režiranim i odigranim.

San Ivanjske noći

Iz Varaždina stiže jedno od najizvođenijih i najpopularnijih Shakespeareovih djela, komedija  „San Ivanjske noći“ u režiji slavnog Paola Magellija i novom prijevodu dramaturginje Željke Udovičić Pleština. 

Sudbine četiri zaljubljena para u vrtoglavim se zapletima  povezuju u šumi u Ivanjskoj noći. Shakespeare stvara magičan i romantičan svijet, ali i razotkriva ljudsku prirodu i otvara pitanja o odnosu života i umjetnosti, stvarnosti i snova, tijela i razuma, o mogućnostima transformacije….

„Shakespeare nas svojim Snom u ovo vrijeme globalnih prijetnji koje pritišću i ove naše, po mnogo čemu posebne, geografske duljine i širine podsjeća da je obaveza teatra – sanjati. Njegova Ivanjska noć nudi nam iluzije kojih smo željni, nudi i ljubavi, smijeha, ali i ruganja, spletki, naravnog i nadnaravnog. “San Ivanjske noći” stoga prepoznajemo kao put za bijeg koji nam omogućava da umaknemo neumoljivoj stvarnosti i konačno se odmorimo od realiteta u oniričnom.

Postaje naš tajni prolaz u slobodu“, napisala je dramaturginja Željka Udovičić Pleština.

U predstavi  glume Helena Minić Matanić, Robert Plemić, Hana Hegedušić, Beti Lučić, Sara Ipša, Dea Presečki, Elizabeta Brodić, Robert Španić, Karlo Mrkša, Zvonko Zečević, Marinko Leš, Marko Cindrić, Filip Eldan, Nikša Eldan, Darko Plovanić, Zdenko Brlek, Vita Breški, Dina Drožđek i Melani Šipek.

Uz brojne pohvale kritike, predstava je dobila i Nagradu „Zlatni studio” Jutarnjeg lista za najbolju kazališnu predstavu sezone.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari