REPRIZE

Dokumentarna predstava “Bakice” – istinita predstava koja poziva na promjene

Od prosinca 2020. godine, kada je mladi riječki Kolektiv Igralke premijerno izveo dokumentarnu predstavu “Bakice” u sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, za nju se traži karta više. Iduće reprize ove “važne predstave o kojoj će se još dugo govoriti” (Bojana Guberac, Lupiga.com) slijede 9. i 10. svibnja u Filodrammatici, a za njih je ostalo još pokoje mjesto koje možete rezervirati na igralke.kolektiv@gmail.com. Ulaznice se kupuju neposredno prije predstave, a iznose 40 kn.

Predstava je nastala prema svjedočanstvima siromašnih žena starije životne dobi koje preživljavaju skupljajući plastične boce. U gradu su svugdje oko nas, ali tko su one? Autorice predstave upoznale su i prenijele priče četiriju žena koje su si odabrale imena Albina, Ljudmila, Marta i Suzana, a njihove priče povezuju s onima svojih vlastitih baka i drugih žena koje poznaju. Neočekivano zabavna i dirljiva, ovo je predstava o radu, dostojanstvu, mladosti i starosti, preživljavanju i životu žena starijih od 65 godina, i o svima nama.

Predstava je izazvala ne samo veliki interes publike i pohvale kritike, već je inspirirala i istraživačke novinare te saborsku zastupnicu Radu Borić da o temi predstave progovori direktno u Hrvatskom saboru. Osim što poziva na promjene na sistemskoj razini, ova predstava utječe i na pojedinačne živote. Donacije za popratnu programsku knjižicu dijele se na četiri dijela i idu direktno suradnicama i protagonistkinjama predstave – Albini, Ljudmili, Marti i Suzani.

“Bakice” su međunarodni autorski projekt umjetničke organizacije Kolektiv Igralke, koju čine Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić, diplomantice Glume i medija klase Rade Šerbedžije i Lenke Udovički. Predstava nastaje u koprodukciji sa Savezom udruga Molekula iz Rijeke te Kulturno umetniškim društvom Transformator iz Ljubljane, režiji slovenske redateljice Tjaše Črnigoj, u suradnji s riječkim umjetnicama Tanjom Blašković (kostimografija) i Paolom Lugarić (scenografija).

„Bakice“ – autorski tim

Autorice: Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol, Vanda Velagić, Tjaša Črnigoj

Redateljica i dramaturginja: Tjaša Črnigoj

Istraživačice i izvođačice: Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol, Vanda Velagić

Socijalna antropologinja: Vanda Velagić

Osobne priče podijelile: Albina, Ljudmila, Marta, Suzana

Scenografkinja: Paola Lugarić

Kostimografkinja: Tanja Blašković

Izbor glazbe: autorice i Sun Matt

Tehnički voditelj predstave: Matijas Kozić

Obrada zvuka: Sebastijan Tomažin

Dizajner vizuala: Oleg Morović

Grafička priprema i prijelom programske knjižice: Tanja Blašković

Koprodukcija: umjetnička organizacija Kolektiv Igralke (Rijeka), Savez udruga Molekula (Rijeka), KUD Transformator (Ljubljana)

Sufinancirali: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, Javni sklad za kulturne dejavnosti Republike Slovenije

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari