NOVI TARANTINOV FILM U KINIMA: U „Mrskoj osmorki“ svaki je hitac potkrijepljen (poduljim) obrazloženjem!

U kinima je počeo igrati vestern „Mrska osmorka“ (The Hateful Eight, 2015), novi film kultnog američkog filmaša Quentina Tarantina koji još tamo od „Pulp Fictiona“ iz 1994. u mnogih filmofila ima status opjevanog božanstva.

S druge strane, sve je više onih koji Tarantina zbog već prepoznatljive strukture i dramske dinamike njegovih filmova proglašavaju maniristom koji „stalno snima jedan te isti film“. Eto, „Mrska osmorka“ nimalo neće približiti dotične skupine u njihovim razmišljanjima – tko voli Tarantina voljet će ga nakon ovoga filma jednakom žestinom ako ne i više; a tko ga ne voli imat će novi bjelodani dokaz da Tarantino već (pre)dugo sjedi na istom stolcu s istim idejama u glavi.

„Mrska osmorka“ je vestern čija se radnja odvija nekoliko godina nakon Američkog građanskog rata, i ima vrlo jednostavnu fabulu – nemilosrdni i odlučni lovac na ucijenjene glave (Kurt Russell) poštanskom kočijom po snježnoj mećavi vodi rabijatnu uhvaćenu razbojnicu (Jennifer Jason Leigh) na vješanje u gradić Red Rock. Usput nevoljko pokupi kolegu afroameričkog podrijetla (Samuel L. Jackson) koji ima svoj tovar (smaknutih) zlikovaca a potom i u mećavi izgubljenog budućeg šerifa Red Rocka (Walton Goggins) iza kojeg je „karijera“ pobornika Konfederacije koji se nije pomirio s gubitkom rata i ne simpatizira bivše jahače Sjevera koji su usto i Afroamerikanci. Kada ih oluja natjera da provedu neko vrijeme u svratištu misteriozno odsutne vlasnice Minnie, tamo susreću skupinu namjernika za koje im se učini da nemaju časne namjere.

Do kraja filma pratimo brbljavu igru nadmudrivanja i dedukcije gotovo nalik nekoj (podužoj) epizodi serijala o Herculu Poirotu – s tim da je ovdje svaki ispravno doneseni zaključak o nekom zločinačkom potezu potkrijepljen preciznim hicima iz revolvera ili puške koji ili teško ranjavaju ili usmrćuju gubitnika u dijaloškoj igri logičnog razmišljanja. Živih i zdravih namjernika u „svratištu kod Minnie“ kako film odmiče prema kraju sve je manje i manje, a kako će se misterij razviti i okončati ostaje vam da pogledate u kinu. Uz tradicionalno puno tarantinovski krvavih prizora, ali i crnog humora na tone!

Tarantino i dalje piše izvrsne dijaloge, logičko razmišljanje njegovih junaka gotovo da je u opreci s njihovim podrijetlom obrazovanjem deficitarnih zapadnjaka, a onako „kao usput“ vrlo žestoko razmatra i (vječnu?) temu suživota bijele i crne rase u Americi, posebno aktualnu nakon nedavnih događanja i „slobodnog pucanja“ (bijelih) američkih policajaca na sve što se miče a ima tamnu boju kože.

Tu je i odlična filmska glazba koju potpisuje legendarni Ennio Morricone te niz poznatih nam karakternih glumaca u ulogama preostalih članova „mrske osmorke“ (Bruce Dern, Tim Roth, Michael Madsen…) što je garancija da vam nijedna od 170 minuta trajanja filma neće proći u brojanju ovčica pred san!

(www.robertzeneral.com)

https://www.youtube.com/watch?v=6_UI1GzaWv0

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari