POČEO 15. LIBURNIA FILM FESTIVAL: Tijekom pet festivalskih čak 33 zanimljiva dokumentarca

Festival je na maloj Ljetnoj pozornici otvoren svjetskom premijerom dokumentarca “Nonna” riječkog autora Maria Pućića

U ponedjeljak u 20:30 sati otvoren je 15. Liburnia Film Festival. Publiku su pozdravili direktor i selektor programa Oliver Sertić i izvršna direktorica Jelena Androić, nakon čega je Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija, čestitao na jubilarnoj 15. godišnjici festivala i izrazio zadovoljstvo što je festival od prošle godine za lokaciju izabrao Ljetnu pozornicu Opatija.

Župan Zlatko Komadina dobio je priliku službeno otvoriti festival te je iskazao zadovoljstvo pokroviteljstvom Primorsko-goranske Županije. Pohvalio je postojanje kvalitetne produkcije i činjenicu da se najstariji festival hrvatskog dokumentarnog filma organizira upravo u našoj županiji.

Emil Priskić, zamjenik gradonačelnika Grada Opatije, pohvalio je što ovakva manifestacija obogaćuje kulturnu ponudu grada i zahvalio pokretačima festivala što su je odlučili organizirati prije 15. godina u Ičićima.

Festival je otvoren svjetskom premijerom dokumentarca “Nonna” riječkog autora Maria Pućića, na maloj Ljetnoj pozornici.

Nakon filma otvorenja na programu su uslijedili novi dokumentarac Roberta Tomića Zubera “Život od milijun dolara” o ishodu velike humanitarne kampanje za liječenje Nore Šitum, film “Parada” Arijane Lekić – Fridrih koji prati atmosferu obilježavanja 20. obljetnice vojne akcije Oluja, “White Trash” Sunčice Ane Veldić s apokaliptičnim slikama zagrebačkog odlagališta otpada Jakuševac te “Buffet Željezara” Gorana Devića koji je zabilježio kavanske razgovore tjedan dana prije konačnog zatvaranja jednog sisačkog lokala.

Festivalska večer na maloj Ljetnoj završila je uz glazbeni program “Slastičarna” riječkog DJ-a Edina Halitija.

Na programu će tijekom pet festivalskih dana biti prikazana 33 filma među kojima su 22 u konkurenciji, četiri izvan konkurencije u produkciji Restarta a tu je još sedam filmova u popratnom programu.

Organizatori uz edukativne radionice i svakodnevnu “Kavu s autorom” ističu još i tribinu “Audiovizualni sektor u PGŽ uz predstavljanje Kvarnerske filmske komisije” (Villa Antonio, 22.08.) te projekciju društveno-politički aktualnog dokumentaraca „Gazda“ i case study pod nazivom “Kako se postaje gazda” (Villa Antonio, 25.08.). Zatvaranje festivala uveličat će glazbeni program i nastup makedonskog gitariste Tonija Kitanovskog & Cherkezi Orchestra.

Opširnije o programu svakoga dana OVDJE!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari