SJAJNA ZAVRŠNICA 20. FESTIVALA GITARE: Večeras u Kastvu američka harfa-gitaristica, u utorak Flamenco Ensemble iz Córdobe!

Završnica jubilarnog, 20. izdanja Festivala gitare uključuje dva iznimna koncerta

U nedjelju, 13. kolovoza u 21 sat na kastavsku Crekvinu stižu američka gitaristica i harfa-gitaristica Muriel Anderson i jedan od najcjenjenijih gitarista fingerstyle tehnike, Duck Baker, a završni koncert ovogodišnjeg Festivala gitare održat će se u utorak 15. Kolovoza u 21 sat kada na Crekvinu stiže Alfonso & Miguel Linares Flamenco Ensemble iz Córdobe.

Muriel Anderson i Duck Baker

Muriel Anderson, gitaristica i harfa-gitaristica, zaljubila se u gitaru u najranijoj dobi savladavajući pritom sve dostupne žanrove; etno, bluegrass te naposljetku jazz u srednjoj školi.

Diplomirala je glazbu na DePaulovom Sveučilištu u Chicagu te nastavila obrazovanje u klasi Christophera Parkeninga i Cheta Atkinsa. Anderson sklada glazbu od svoje četvrte ili pete godine a njezin opus uključuje solo instrumentalne i vokalne, koralne i orkestralne kompozicije. Prva je gitaristica s osvojenim Nacionalnim prvenstvom u fingerstyle tehnici sviranja gitare.

Njezin dvostruki nosač zvuka Nightlight Daylight osvojio je najviša priznanja u 11 nacionalnih nagrada a ugošćuje poznate izvođače poput Victora Wootena i Tommy Emmanuela. Njezin album Heartstrings slušali su astronauti tijekom misije na svemirskoj letjelici Discovery.

Muriel rado dijeli svoja znanja na radionicama, putem edukacijskih DVD-a dok svojom dobrotvornom organizacijom Music for Life Alliance osigurava dostupnost instrumenata i nastave za djecu i mlade.

Duck Baker jedan je od najcjenjenijih gitarista fingerstyle tehnike svoje generacije. Rođen je 1949. godine kao Richard R. Baker IV a odrastao je u Richmondu u Virginiji. U adolescentskim godinama svirao je u rock i blues sastavima prije nego li se počeo zanimati za fingerpicking blues i etno glazbu u lokalnim kavanama.

Veliki utjecaj na Bakerov umjetnički razvoj imao je ragtime pijanist Buck Evans, izlažući tada mladog gitaristu ragtime i jazz glazbi koja je u to vrijeme bila u velikoj mjeri zaboravljena. Njegov repertoar danas uključuje tradicionalnu irsku glazbu, old-time mountain glazbu, bluegrass, blues, gospel, swing, modernu jazz glazbu te slobodnu improvizaciju.

Baker je također izvanredan skladatelj, s preko 200 djela skladanih većinom za gitaru te još plodniji aranžer. Karijera duga pet desetljeća uključuje 28 samostalnih nosača zvuka, njih 8 u duo ili trio aranžmanima te 32 gostovanja u različitim antologijama. Autor je 12 zbirki notnih zapisa i sličnog broja edukacijskih video zapisa.

Alfonso & Miguel Linares Flamenco Ensemble

Alfonso i Miguel Linares predvode ansambl glazbenika koji izvodi repertoar autorskih djela temeljenih na različitim flamenco stilovima. Do sada su nastupili na najprestižnijim festivalima gitare u svijetu.

Alfonso i Miguel Linares, glazbenici iz Córdobe (Andaluzija, Španjolska), započeli su svoje glazbeno obrazovanje s 8 godina na Konzervatoriju u Cordobi. Autori su glazbe za simfonijski orkestar i flamenco gitaru, izvedene na koncertima Argentaurum i Trimilenaria.

Alfonso Linares je 2010. osvojio prvu nagradu fundacije Cristina Heeren i mladih flamenco gitarista Cordobe. Studirao je u klasi Manola Sanlúcara nakon što je dobio stipendiju 2008. godine.

Miguel Linares vezan je za kazališni svijet skladajući glazbu za prestižne kazališne redatelje.

Alfonso & Miguel Linares Flamenco Ensemble čine čine Alfonso Linares na gitari, Miguel Linares na violi, Fran Moreno Carmona na oboi, Jorge Muñoz na violončelu, Daniel Morales Mawe na udaraljkama i Salvador Anaya kao vokal.

Ulaznice

Festivalske i pojedinačne ulaznice za Festival gitare mogu se nabaviti u Festivalskom uredu, Trg Matka Laginje 4, Kastav te na sljedećim prodajnim mjestima: Dallas Records Rijeka, Splitska 2a; Foto Revija, Užarska 28; Robna kuća Korzo – caffe bar Nad Urom – IV kat, Trg Ivana Koblera 1; New Sound d.o.o., Trg maršala Tita 2; KD Kostrena, Žuknica 1b, Kostrena; Istra Sport d.o.o., Marsovo polje 8, 52100 Pula te na www.mojekarte.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views