POMNO „IZVAGANA“ DODJELA OSCARA: Leu napokon kipić, „Mad Maxu“ čak šest, ali nećete pogoditi koji je najbolji film!

Najbolji film je „Spotlight“, redatelj Alejandro G. Iñárritu, glumac u glavnoj muškoj ulozi Leonardo Di Caprio a najbolja glumica u glavnoj ženskoj ulozi Brie Larson

 

U Los Angelesu rano ujutro po hrvatskom vremenu održana je 88. dodjela nagrada Američke akademije filmskih znanost i umjetnosti – Oscar. Oscara u najvažnijoj kategoriji, onoj za najbolji film, osvojila je drama „Spotlight“ o istoimenom timu istraživačkih novinara koji su početkom ovog tisućljeća za bostonski dnevni list Globe istraživali i javnosti obznanili šokantan slučaj masovnog zataškavanja seksualnog zlostavljanja djece u redovima katoličke crkve u Bostonu.

Nagradu za najboljeg redatelja dobio je Alejandro G. Iñárritu za režiju filma „Povratnik“ koji je s ukupno 12 nominacija slovio za ponajvećeg favorita i u kategoriji najboljeg filma, no tu nagradu „oteo“ mu je „Spotlight“.

Redatelj “Povratnika” Alejandro G. Inarritu ove je godine ponovio uspjeh ostvaren lani s filmom “Birdman” i tako postao treći redatelj u povijesti koji je nagradu dobio dva puta, nakon Johna Forda (1941. i 1942.) i Josepha Mankiewicza (1950. i 1951.)

“Ne mogu vjerovati”, rekao je Inarritu primajući zlatni kipić, zahvaljujući pritom glavnom glumcu Leonardu di Capriu.

Inarritu je citirao rečenicu kojom se glavni lik osvrće na rasne predrasude te naglasio da “ova generacija ima sjajnu priliku doista se osloboditi od svih predrasuda i takvoga plemenskog načina razmišljanja te zauvijek osigurati da boja kože postane jednako irelevantna kao i dužina kose”.

Uz njega u kategoriji najboljeg redatelja bili su nominirani i Adam McKay (“Oklada stoljeća”), George Miller (“Pobješnjeli Max: Divlja cesta”), Lenny Abrahamson (“Soba”) te Tom McCarthy (“Spotlight”).

oscars-2016

Oscara za najboljeg glumca u glavnoj muškoj ulozi osvojio je – napokon, nakon mnogo „izgubljenih“ Oscara prethodnih godina kada ga se smatralo najvećim favoritom – Leonardo Di Caprio u filmu „Povratnik“; zahvaljujući fantastičnom uživljavanju u lik trapera-pionira američkog zapada kojeg želja za preživljanjem i osvetom nagna na nezamislive pothvate.

DiCaprio je tijekom dvadesetpetogodišnje karijere za Oscara bio nominiran četiri puta, triput za glavnu ulogu (Avijatičar, Krvavi dijamant i Vuk s Wall Streeta) i jednom za sporednu (Što muči Gilberta Grapea).

Zahvaljujući na nagradi DiCaprio je rekao: “Ne smijemo uzeti ovaj planet zdravo za gotovo. Ja ne uzimam ovu večer zdravo za gotovo.” Snimajući ovaj film, dodao je, “morali smo otići na južnu polutku da bismo pronašli snijeg. Klimatske promjene su stvarne, događaju se u ovom trenutku. Sve su vrste ugrožene i moramo zajedno raditi i podupirati one čelnike diljem svijeta koji ne zagovaraju velike zagađivače i velike korporacije, nego one koji govore u ime cijeloga čovječanstva.”

Film je sniman sedam mjeseci u Kanadi i Argentini, uz korištenje samo prirodnoga svjetla u teškim uvjetima i po iznimno hladnom vremenu.

Osim DiCaprija u kategoriji najboljega glumca bili su nominirani Bryan Cranston (“Trumbo”), Matt Damon (“Marsovac”), Michael Fassbender (“Steve Jobs”) i Eddie Redmayne (“Dankinja”).

Oscara za najbolju glumicu u glavnoj ženskoj ulozi osvojila je Brie Larson za ulogu u komornoj drami „Soba“ u kojoj igra mladu majku koja sa šestogodišnjim sinom živi u zatočeništvu od dječakova rođenja, u malenoj sobi gdje ih je zatočio njezin otmičar.

To je prvi Oscar i nominacija za 26-godišnju Larson koja je glumila u više od 45 filmova i televizijskih emisija u protekla dva desetljeća. U utrci za Oscara “pretekla” je prijašnje dobitnice te nagrade Cate Blanchett (“Carol”) i Jennifer Lawrence (“Joy”) te Charlotte Rampling (“45 godina”), Saoirse Ronan (“Brooklyn”).

Legendarni talijanski skladatelj Ennio Morricone dobio je Oscara za najbolju originalnu glazbu za film Quentina Tarantina “Mrska osmorka”.

Osamdesetsedmogodišnji autor glazbe za više od 500 filmova dosad je dobio tek počasnog Oscara za životno djelo.

Zahvaljujući na nagradi, čestitao je Johnu Williamsu, nominiranom za glazbu za film “Ratovi zvijezda: Sila se budi”, kao i redatelju Tarantinu istaknuvši kako nema dobre glazbe bez sjajnoga filma.

Oscara za najbolju originalnu pjesmu dobili su Jimmy Napes i Sam Smith za “Writing’s On The Wall” skladanu za film o Jamesu Bondu “Spectre” Sama Mendesa.

Oscara za najbolji film na stranom jeziku dobio je “Saulov sin”, dugometražni prvijenac Laszla Nemesa, nekadašnjeg asistenta slavnoga Bele Tarra.

Radnja filma smještena je u nacistički logor 1944. i govori o Saulu, mađarskom pripadniku Sonderkommanda, jedinice židovskih zatvorenika izoliranih od ostatka logora koji su zaduženi za odvođenje zatvorenika u plinske komore.

Film je nagrađen u Cannesu, a osvojio je i Zlatna kolica u kategoriji dugometražnog filma prošlogodišnjega Zagreb Film Festivala.

Uz film “Saulov sin” u kateogoriji filma na stranom jeziku bili su nominirani “Zagrljaj zmije” (Kolumbija), “Mustang” (Francuska), “Theeb” (Jordan) i “Rat” (Danski).

Ovogodišnju dodjelu Oscara vodio je glumac i komičar Chris Rock. Težište njegova uvodnog govora bilo je na izostanku „crnih“ autora i posebno glumaca među nominiranima odnosno na nedostatnoj politici „različitosti“ unutar Američke filmske akademije, što je bila tema uglavnom svih voditeljevih dosjetki i skečeva. Zbog toga se ovogodišnja dodjela nagrada Oscar činila pomalo jednodimenzionalnom i tezičnom, a manje zabavnom svetkovinom industrije filmske zabave.

SVI DOBITNICI:

Najbolji izvorni scenarij: “Spotlight” – Tom McCarthy i Josh Singer

Najbolji adaptirani scenarij: “The Big Short” – Adam McKay i Charles Randolph prema romanu “The Big Short” Michaela Lewisa

Najbolja sporedna glumica: Alicia Vikander “The Danish Girl”

Najbolja kostimografija: “Mad Max: Fury Road” – Jenny Beavan

Najbolja scenografija: “Mad Max: Fury Road” – Colin Gibson i Lisa Thompson

Najbolja šminka i frizura: “Mad Max: Fury Road” – Lesley Vanderwalt, Elka Wardega i Damian Martin

Najbolja filmska fotografija: “The Revenant” – Emmanuel Lubezki

Najbolja montaža: “Mad Max: Fury Road” – Margaret Sixel

Najbolja montaža zvuka: “Mad Max: Fury Road” – Mark A. Mangini i David White

Najbolji miks zvuka: “Mad Max: Fury Road” – Chris Jenkins, Gregg Rudloff i Ben Osmo

Najbolji vizualni efekti: “Ex Machina” – Mark Williams Ardington, Sara Bennett, Paul Norris i Andrew Whitehurst

Najbolji kratkometražni animirani film: “Bear Story” – Pato Escala Pierart i Gabriel Osorio Vargas

Najbolji dugometražni animirani film: “Inside Out” – Pete Docter, Meg LeFauve, Josh Cooley i Ronnie del Carmen

Najbolji sporedni glumac: Mark Rylance – “Bridge of Spies”

Najbolji kratkometražni dokumentarni film: “A Girl in the River: The Price of Forgiveness” – Sharmeen Obaid-Chinoy

Najbolji dugometražni dokumentarni film: “Amy” – Asif Kapadia i James Gay-Rees

Najbolji kratkometražni igrani film: “Stutterer” – Benjamin Cleary i Serena Armitage

Najbolji strani film: “Son of Saul” (Mađarska) – László Nemes

Najbolja filmska glazba: Ennio Morricone “The Hateful Eight”

Najbolja pjesma: “Writing’s on the Wall” iz filma “Spectre” – Jimmy Napes i Sam Smith

Najbolji redatelj: Alejandro G. Iñárritu – “The Revenant”

Najbolja glumica: Brie Larson – “Room”

Najbolji glumac: Leonardo DiCaprio – “The Revenant”

Najbolji film: “Spotlight”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari