REŽIRAO BOWIE JUNIOR: U riječka kina stigao „Warcraft“, ekranizacija najpopularnije mrežne online igre svih vremena!

Ovaj uzbudljivi fantasy spektakl dopast će se prije svega ljubiteljima kultne MMORPG (eng.) – “masivne mrežne online igre uloga”, ali i ljubiteljima filmova poput „Gospodar prstenova“ ili serije „Igra prijestolja“

U riječkim i hrvatskih kinima od četvrtka igra američki pustolovni fantasy spektakl „Warcraft“, filmska ekranizacija kultne MMORPG (eng. massively multiplayer online role-playing game) odnosno “masivne mrežne online igre uloga” uz koju su mnogobrojni ljubitelji računalnih igara (u realnom vremenu) probdjeli dane i noći. Megapopularna igra proizvođača Blizzard Entertainment od svojeg je lasniranja 1994. godine doživjela brojna izdanja, nastavke, inačice… a pretočena je i u razne druge popularne medije poput knjiga, stripova, serije kolekcionarskih karata i drugo.

Sada je red napokon došao i na holivudsku filmsku ekranizaciju koja je kao ozbiljna ideja osvanula još 2006. godine, otada mijenjala scenariste i potencijalne redatelje, da bi projekt napokon u potpunosti zaživio prije par godina kada se režije prihvatio Duncan Jones (pravim imenom Duncan Zowie Haywood Jones), sin slavnog – u siječnju preminulog – glazbenika Davida Bowieja iz Davidova veze s Angie Bowie. Duncan Jones je i hvaljeni redatelj filmova „Mjesec“ (2009.) i „Izvorni kod“ (Source Code, 2011).

Duncan Jones godinama je studiozno radio na filmu koji je uključivao neke od najnaprednijih računalnih efekata, posebno onih koji se tiču „motion capture“ tehnologije kojom su „odglumljeni“ odnosno kreirani svi likovi orka koji u filmu imaju podjednaki značaj odnosno filmsko vrijeme kao i ljudski junaci koje igraju glumci od krvi i mesa, pa je i zbog toga rad na filmu bio vrlo minuciozan i dugotrajan. Film je za kina bio spreman još prošle jeseni, no zimska premijera je odgođena u strahu od konkurencije novih „Zvjezdanih ratova“ na kino-blagajnama, pa je nakon europske premijere prije tjedan dana film ovoga vikenda krenuo i u američka kina.

„Warcraft“, originalnog naziva na nekim tržištima „Warcraft: The Beggining“ (Warcraft: Početak), govori upravo o onome što mu kaže naziv. U inicijalnom dijelu budućeg filmskog serijala (nadaju se producenti) upoznajemo Draenor, svijet orka koji je na izdisaju zbog djelovanja čini (“fel”) velikoga maga Gul’dana koji nagovara orke da prijeđu u Azeroth, svijet ljudi, pomoću čudesnog portala za čije djelovanje Gul’dan crpi životnu energiju zarobljenih nesretnika, pripadnika drugih vrsta i rasa.

warcraft2

Vođa Frostwolf klana orka, Durotan, po dolasku u Azeroth shvaća da je ipak upravo Gul’danova magija uzročnik umiranja živoga svijeta oko njih, pa odluči postati saveznik ljudima. Uz posredništvo polu-orke/polu-žene Garone susreće se s vođama ljudi, vitezom Anduinom i kraljem Llaneom kojima pomaže čarobnjački pripravnik Khadgar. No čini se da neočekivani saveznici imaju puno moćnijeg protivnika, prevrtljivog “Čuvara” Azerotha Medivha…

Film je nakrcan specijalnim efektima gdje su redatelj Jones i suradnici posebno inzistirali na blještavim prikazima čarobnjačkih vještina koje svojim bljeskovima energije neodoljivo podsjećaju na „osvajanje levela“ odnosno „nove snage“ u računalnim igrama.

warcraft3

Vrlo je zanimljiva glumačka podjela: junaka ljudi, viteza Anduina igra Travis Fimmel, australski glumac poznat nam i kao Ragnar , vođa Vikinga iz popularne tv-serije “Vikinzi” kuće History Channel. Garonu igra Paula Patton, čarobnjaka Medivha Ben Foster, a čarobnjačkog pripravnika Khadgara, neku vrstu “Warcraftova” Froda, Ben Schnetzer. Tobby Kebell igra orka Durotana, uz pomoć spominjane “motion capture” tehnologije kojom je ostvaren i lik Golluma iz “Gospodara prstvenova”.

Ljubitelji popularnog serijala „Gospodar prstenova“ mogli bi biti zadovoljni jer su mnoge sastavnice te trilogije, i u stilskom i u fabularnom smislu, itekako prisutne – od fantastičnog svijeta napučenog orcima, vilenjacima, patuljcima, čarobnjacima i čudesnim stvorovima poput golemih ratobornih ptica; sve  do nepresušne teme borbe svjetla i tame, dobra i zla (u ovom slučaju plave i krvavocrvene boje!).

Također, film se oslanja i na motive popularne tv-serije „Igra prijestolja“ – od nemilosrdnih klanovskih borbi i zavjera oko kraljevskog trona do na trenutke preokrutnih (i nepotrebnih?) prizora krvavih borbi, ranjavanja i umiranja.

Reakcije na film su zasad dvojake – mnogi kritičari prigovaraju filmu zbog „djetinje jednostavne fabule“ i „nedostatka dramske težine“, dok su drugi oduševljeni načinom na koji je redatelj Jones jednaku minutažu i dramatski značaj posvetio i previranjima unutar svijeta ljudi i unutar svijeta orka, hvaleći ga zbog dobrodošlog izostanka antropocentrizma što je pristup kakvom se priklonio i James Cameron u “Avataru”.

Ukusi su različiti, neki će uživati u filmu (posebno pasionirani ljubitelji igre!) a neki prigovarati, no ostaje činjenica da je film već sada svojom zaradom nadmašio uloženo (170 milijuna $ naspram uloženih 160 milijuna $!), iako u taj zbir još ne ulazi zarada u američkim kinima gdje je film počeo igrati tek jučer.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views