BOLEST I SVAKODNEVICA

Filmovi riječke Nove škole dokumentarnog filma na festivalima

Prva generacija Nove škole dokumentarnog filma Udruge Filmaktiv iznjedrila je ove godine osam kratkometražnih dokumentaraca od kojih ćete neke tek imati prilike vidjeti, i to sasvim uskoro.

Tabor film festival – Međunarodni festival kratkometražnog filma čije se 19. izdanje održava od 8. do 11.7.2021. u Hrvatskom Zagorju (Desinić) uvrstio je u program domaće konkurencije film Lucije Brkić Jednog petka popodne/One Friday Afternoon nastao na Novoj školi dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Kroz autobiografsku pripovijest autorica nas suočava s bolesti koja definira njenu svakodnevnicu, poigravajući se sa zvučnim asocijacijama. Osvrćući se na svoju prošlost i „neki drugi život“, prikazuje nostalgiju i prkos prema onome što je sada „normalno“.

Još jedan film novonastale škole doživio je svoju festivalsku premijeru u svibnju ove godine. Radi se o dvanaest-minutnom ostvarenju Tonija Jelenića Martin Torpedo prikazanom na Split Videoart festivalu u domaćoj konkurenciji. Martin je starčić bez doma koji je svoje mjesto pod suncem pronašao u lučici bivše tvornice Torpedo. Upoznajemo se s njegovim svijetom, rekvizitima u borbi protiv dosade, monolozima i lutanjima industrijskom ulicom.

VIDEO DANA:

Neki od filmova nastali u školi selektirani su za ovogodišnje izdanje Film Svima, projekta fokusiranog na promicanje inkluzivnih praksi, te će biti prilagođeni gluhim i nagluhim osobama i prikazani na javnim projekcijama u rujnu. Uskoro više o Film Svima programu moći ćete saznati na Film Svima i Filmaktiv web stranicama i društvenim mrežama.

Nova škola dokumentarnog filma pilot je projekt riječke udruge Filmaktiv koji je u proteklih godinu dana, kombinirajući filmsku teoriju i praksu, kroz sistematski i kreativni rad te brojne filmske vježbe iznjedrio deset mladih filmskih amatera o čijim ćete radovima tek čuti u festivalskoj sezoni koja nam slijedi, stoga ostanite u toku.

Nova škola dokumentarnog filma organizirana je u suradnji s Art-kinom i sufinancirana sredstvima Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i HAVC-a.

Filmaktiv web: https://filmaktiv.org

Film Svima web: https://filmsvima.com

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari