REKORDNA GOSTOVANJA

Finale sezone u HNK ”Zajc”; Ljetna turneja na 25 destinacija od Dalmacije do Finske

Programski bogato finale sezone u „Zajcu“, koje se i ove sezone protegnulo sve do kraja lipnja, donosi nekoliko značajnih gostovanja koja su rezultat intenzivnih suradnji s kazalištima u Hrvatskoj i Sloveniji, obnovu prvog riječkog Wagnera odnosno opere „Tristan i Izolda“, riječku premijeru predstave „LockClown“ Talijanske drame, simfonijski koncert „Titan“ kao veliko finale koncertne sezone te još dva komorna koncerta.

Istodobno, počevši od večerašnjeg gostovanja predstave „Kad je stao svijet“ na Danima satire u Zagrebu, počinju i ljetne turneje umjetničkih ansambala riječkog HNK koje će, kako je na konferenciji za novinare najavio intendant Marin Blažević, oboriti rekord po broju gostovanja diljem Hrvatske i u inozemstvu. Naime, bit će ostvareno čak 35 gostujućih izvedbi na 25 različitih destinacija!

Uskoro će biti ostvarena dva velika gostovanja u ljubljanskom SNG-u gdje će biti izvedena Gounodova opera „Romeo i Julija“ te koncert Opera Gala uz izvedbu „Bolera“ u koreografiji Andonisa Foniadakisa. Potom „Čelične magnolije“ Hrvatske drame sudjeluju na Međunarodnom festivalu „Zlatni lav“ u Umagu dok će višestruko nagrađivani „Kralj Edip“ biti izveden u Zadru, pa slovenskom Kopru te potom u Budvi u Crnoj Gori.

Ravnateljica Baleta Maša Kolar istaknula je kako ansambl već radi na svojoj prvoj premijernoj predstavi sljedeće sezone, „Transparadi“, a istodobno obnavlja predstave s kojima kreću na ljetne turneje. Tako će „Plamteća voda“ Adonisa Foniadakisa uskoro gostovati u pulskoj Areni, a onda i u Karlovcu. Balet „Čipka“ u koreografiji Maše Kolar bit će izveden u Tivtu u Crnoj Gori, pa na Hvarskom ljetnom festivalu te Splitskom ljetu. Ansambl Baleta sudjelovat će i u programu otvaranja Pulskog filmskog festivala, a nastupit će i na Tvrđavi Barone u Šibeniku.

VIDEO DANA:

Maestro Valentin Egel najavio je kako će bogata koncertna sezona završiti 17. lipnja velikim finalom, simfonijskim koncertom na kojem će biti izvedena grandiozna Mahlerova Prva simfonija poznata i pod naslovom „Titan“, a kao poseban gost nastupit će Bruno Delepelaire, solo čelist Berlinske filharmonije, a ujedno i skladatelj čije će djelo „Les Taurides“ tom prigodom biti praizvedeno.

Operna sezona, otvorena gala koncertom Maide Hundeling, i završit će, kako je istaknuo maestro Egel, u znaku ove iznimne sopranistice. Naime, obnovom Wagnerove opere „Tristan i Izolda“ u režiji Anne Bogart dirigirat će upravo Valentin Egel, a rad na ovom možda najkompleksnijem Wagnerovom djelu i jednom od najznačajnijih u povijesti glazbe uopće, uz soliste kao što su Maida Hundeling i Lars Cleveman u naslovnim ulogama, nazvao je velikom privilegijom.  

Od ljetnih gostovanja Opere posebno je istaknuo vrhunac svih ovoljetnih ostovanja – srpanjska gostovanja na Savonnlina Opera Festivalu u Finskoj, jednom od najznačajnih opernih festivala u Europi, gdje će Handelova opera „Julije Cezar u Egiptu“ biti izvedena čak tri puta, a jednočinke „Arlecchino“ i „Gianni Schicchi“ (koprodukcija s HNK u Osijeku) zabilježit će dvije izvedbe. Ova je gostovanja intendant Blažević nazvao jednim od najvećih uspjeha riječke i hrvatske opere.

Nakon posljednje ovosezonske premijere, premijere predstave „LockClown“ 9. lipnja, i ansambl Talijanske drame kreće na brojna gostovanja, a svoje će predstave izvoditi diljem istarskog poluotoka te na festivalima u Trstu. No prije svega, kako je najavio ravnatelj Giulio Settimo, riječku publiku očekuje još jedna hit komedija, pravi mali mjuzikl na dijalektu koji kroz glazbu i zabavne songove donosi ozbiljnu društenu kritiku, a koja će uskoro gostovati i u Izoli u Sloveniji pa na Bembo festu u istarskim Balama. Svoju ljetnu turneju „LockClown“ će završiti na Ljetnom festivalu u Trstu.

Na Festivalu „Zlatni lav“  u Umagu bit će izvedena predstava „Variazioni enigmatiche“/ „Enigmatske varijacije“ koja će pak biti izvedena i u Novoj Vasi u sklopu prvog putujućeg „Talijanskog kazališta na trgu“, a onda i u Trstu. Na festivalima u Trstu bit će izvedene i predstave za djecu „Eclissi“/“Pomrčina“ i „Adriatico“.

Do kraja 2022. godine ansambli i predstave riječkog HNK-a zabilježit će još nekoliko značajnih inozemnih gostovanja: ansambli Hrvatske i Talijanske drame gostovat će u Argentini, Opera i Balet u Heraklionu na Kreti dok će baletni ansambl gostovati i u njemačkom Ludwigsburgu te Cankarjevom domu u Ljubljani.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari