VRIJEDI POGLEDATI

U Opatiji otvorena glamurozna izložba “Picasso i Miró: prijateljstvo sloboda”

Jučer je u Umjetničkom paviljonu “Juraj Šporer” svečano otvorena izložba “Picasso i Miró: prijateljstvo sloboda”.

Postav izložbe obuhvaća više od stotinu originalnih litografija, bakroreza, drvoreza, gravura, akvatinta, pochoir-a i nekolicinu keramika iz privatnih kolekcija. Predstavljeni su radovi iz Picassovih serija Eluardova mapa, Flora i Fauna s Antibesa i Dupla flauta uz brojne individualne radove oba autora.

Photo: Nel PavleticPIXSELL

Za ovu je vrhunsku manifestaciju opatijski Umjetnički paviljon “Juraj Šporer” preuređen i prilagođen. Šporer je dobio “crveni kutak” u kojemu caruje Miró, te bijeli, odnosno žuti dio u kojemu su posložene Picassove izvedbe.

Photo: Nel PavleticPIXSELL

– Dva vrsna umjetnika koja su tijekom života prijateljevala, od danas su prisutna na jedinstvenoj izložbi u Opatiji koju s ponosom predstavljamo. Nakon što smo na međunarodnu razinu podignuli Ljetnu pozornicu, sada to isto želimo napraviti i s UP Jurja Šporera, a najbolji je način bio uz ovako poznate umjetnike kao što su Picasso i Miró. Izložba spaja priču o Picassu i Miróu, ljudima koji su težili slobodi, a koje je spajalo prijateljstvo, to je izložba s pričom, rekao je prilikom svečanog otvorenja ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković, naglasivši da je u organizaciji same izložbe sudjelovao cijeli tim ljudi, radeći mjesecima.

Photo: Nel PavleticPIXSELL

– Punih osam mjeseci je velika grupa ljudi radila na ostvarenju ove ideje i vjerujem da je rezultat senzacionalan te da će posjetitelji biti zadovoljni i dolaziti u Opatiju privučeni upravo velikim djelima Picassa i Miróa, kazala je organizatorica i idejna začetnica izložbe Iva Piglić Lazić.

Photo: Nel PavleticPIXSELL

Izložba će biti otvorena do 10. listopada 2021. godine. Ulaznice za izložbu stoje 100 kuna, a do 13. lipnja Opatijci je, uz predočenje osobne iskaznice, mogu pogledati uz popust od 50 posto.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari